|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Paměť Evropy

V Černínském paláci v Praze se ve dnech od 9. do 11. dubna 2014 konal třetí ročník mezinárodního sympozia Paměť národa s podtitulem Evropský rok historie. Základní mezníky evropské historie 20. století. Evropa mezi válkou a mírem 1914–2004. Na jeho organizaci Akademie věd ČR participovala prostřednictvím Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR (Zahajovací projev předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše). Zástupci více než 150 institucí a nevládních organizací na konferenci diskutovali o současné kultuře paměti v souvislosti s kulatými výročími nejdůležitějších mezníků v historii Evropy – 100. výročím vypuknutí první světové války, 75. začátku druhé světové války, 25. událostí roku 1989 a 10. rozšíření Evropské unie o bývalé země komunistického bloku. Jednání zahájila americká historička Marci Shore z Yaleovy univerzity v USA, jež se věnuje důležitým okamžikům v dějinách Evropy: 1914–1939–1945–1989–2004.

pamet-evropy_2.JPG jeskyne2.jpg pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG pamet-evropy_8.JPG                              
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
                                                                                               

„Idea sympozia vznikla z přesvědčení o potřebě dialogu o dějinách minulého století z perspektivy různých příběhů a názorů a různých historických zkušeností a jejich interpretací,“ vysvětlil koordinátor polské Evropské sítě paměti a solidarity prof. Jan Rydel. Hlavním cílem je podpořit vznikající platformu pro výměnu názorů, jakož i poskytování impulsů pro nové iniciativy, jež napomohou lepšímu pochopení různých náhledů na dějiny Evropy.
Akci doprovázela výstava Mezi diktaturou a demokracií s dvěma stovkami fotografií a zvukovými soubory z evropských archivů, kterou připravili prof. Andreas Wirsching a dr. Petra Weber z Ústavu pro soudobé dějiny v Mnichově (Institut für Zeitgeschichte München-Berlin).
Projekt je organizován z iniciativy Evropské sítě paměti a solidarity.
Podrobné informace naleznete na www.europeanremembrance.enrs.eu .

red

11 Apr 2014