The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Jarní exkurze do světa vědy

V měsících květen a červen se na vybraných vědeckých ústavech a pracovištích Akademie věd ČR tradičně konají Jarní exkurze do světa vědy. Exkurze jsou určeny studentům středních škol a jejich pedagogům, ale i všem zájemcům o vědu. Návštěvníci exkurzí mají možnost seznámit se s vědci přímo v jejich působišti, zúčastnit se zajímavého programu a zažít vědu na vlastní kůži.


Interaktivní exkurze pro školáky i pro celé rodiny nabízí Astronomický ústav AV ČR. Součástí programu v Ondřejově je i procházka parkem historické hvězdárny a pozorování oblohy.


V Brně a okolí je možnost navštívit Centrum výzkumu globální změny AV ČR anebo vypravit se na exkurze do terénu. Společně s vědci mohou návštěvníci zkoumat dopady očekávané změny klimatu na metabolismus rostlin a také se mohou více dozvědět o skleníkových plynech nebo třeba o tom, jestli v Antarktidě prší lehčí voda než v České republice.


Návštěvníci Orientálního ústavu AV ČR mají zajímavou možnost prohlédnout si s vědci ukázky asijských i afrických starých rukopisů a tisků, orientálních miniatur a dalších zajímavostí v unikátní knihovně ústavu.


Vědci Národohospodářského ústavu AV ČR chystají prohlídky své historické budovy v centru Prahy a ukázky empirické práce při ekonomickém výzkumu. Návštěvníci se dozvědí nejen informace o ekonomice, ale mohou si též prohlédnout výstavu netradičních fotografií pořízených pomocí mikroskopu, kterou připravilo Biologické centrum AV ČR. Výstava má název Obrazy z mikrosvětů.
Cestu do mikrosvětů nabízí i Mikrobiologický ústav AV ČR, kde je možnost prohlédnout si vybrané laboratoře a zeptat se na podrobnosti z výzkumu v oblastech fyziologie, biochemie a genetiky mikroorganizmů.


V červnu jsou připraveny exkurze za tajemstvími minulosti. Historický ústav AV ČR nabídne při komentované procházce pražskými hřbitovy nevšední pohled na historii České republiky. V Dolních Dunajovicích zavede brněnský Archeologický ústav AV ČR své návštěvníky do dávné minulosti Moravy. Mezi největší atraktivity patří v celoevropském měřítku unikátní památky, zanechané zde slavnými římskými legiemi císaře Marka Aurelia. Program exkurzí obohatí i souboje legionářů.

 

http://www.tydenvedy.cz/o-festivalu/jarni-exkurze-do-sveta-vedy/2014/
 

22 May 2014