Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Jazykovědec Noam Chomsky v Akademii věd

Významný americký jazykovědec a filosof prof. Noam Chomsky z Massachusettského technologického institutu vystoupil 2. června 2014 v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze s přednáškou What Can We Understand? Jeden z nejrespektovanějších vědců současnosti převzal při této příležitosti od předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší akademické ocenění – čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis. Prof. Chomsky bývá označován za zakladatele moderní lingvistiky. Jeho převratná práce v oblasti generativní gramatiky představovala klíčový impuls pro vývoj teoretické lingvistiky 20. století a interpretace jejích výsledků sehrála zásadní roli v dalších disciplínách, jako jsou filosofie jazyka, filosofie mysli, psychologie, kognitivní věda nebo teorie umělé inteligence. Jeho analýzy formálních gramatik měly značný dopad na matematickou informatiku.

Chomsky_01.jpg Chomsky_01.jpg                           

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

                                                                                               

Mimořádný ohlas mají Chomského kritické analýzy fungování jazyka v masmédiích a ve společenských mechanismech manipulace, kontroly a represe, podobně jako jeho nekonformní stanoviska k aktuálním trendům společenského vývoje. Jeho vědecké renomé a aktivní role ve veřejném dění z něj učinily jednoho z nejvlivnějších a nejcitovanějších intelektuálů naší doby.

V následujících dnech se prof. Chomsky zúčastní jazykovědné konference Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a v kině Metropol veřejné debaty o aktuálních společenských trendech. V Olomouci (ve filmovém klubu Pastiche filmz) se rovněž uskuteční předpremiéra dokumentu Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný?, který je animovanou konverzací s prof. Chomským.
red

4.6.2014