|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Stipendia L’Oréal pro ženy ve vědě

Program podporující talentované vědkyně již poosmé ocenil výjimečné badatelské projekty. Celosvětová iniciativa se koná pod záštitou organizace UNESCO a jejím odborným garantem v České republice je Akademie věd ČR. Za dobu existence projektu podpořil L’Oréal šesti miliony korun již 24 českých vědkyň. Tři laureátky převzaly ocenění 29. května 2014 na ceremoniálu v Café Louvre v Praze. Klání o prestižní stipendia bylo letos náročné, neboť se počet přihlášek do programu oproti roku 2013 zdvojnásobil; s 67 přihlášenými vědkyněmi se tak letošní ročník zařadil k vůbec nejúspěšnějším v historii projektu. Do finále vybrala odborná porota 13 nejlepších vědeckých prací, jejichž autorky je osobně obhajovaly před odborníky z Akademie věd, zástupci České komise pro UNESCO a generálním ředitelem společnosti L’Oréal Laurentem Boukobzou.


Všechna fota: Gabriela Adámková, Akademický bulletin


„Letošní ročník byl doslova soubojem, a to nejen kvůli rekordnímu počtu přihlášených, ale také díky vysoké kvalitě soutěžních projektů. Vysokému počtu zájemkyň dopomohla i možnost využít získané finance nejen na vědecké bádání, ale i pro osobní účely. Každoročně se potkáváme s rozličnými ženami a mnoho z nich zastává nejen roli vědkyně, ale také manželky a matky. Každá z nich si zaslouží odměnu za vysoké pracovní nasazení a odvahu pustit se do vědeckého bádání v oborech, jimž zpravidla dominují muži,“ uvedla při ceremoniálu předsedkyně poroty prof. Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu ČR.

 

Loreal_3_resize.jpg
Předsedkyně poroty Blanka Říhová


První laureátkou Stipendia L’Oréal Pro ženy ve vědě 2013 se stala dr. Dagmara Sirová z Katedry biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty JU, jež se dlouhodobě zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy. Se svým vědeckým týmem zkoumá bakterie, které dokáží pozitivně ovlivňovat růst a vitalitu rostlin. Jako modelový organismus využívá bezkořenovou rostlinu – bublinatku. „Přítomnost žen ve vědě je velmi důležitá, protože ženy přinášejí jiný pohled na vědu a výzkumné problémy. Svět má momentálně mnoho naléhavých globálních témat, které je nutné řešit, a ženský přístup je leckdy přínosný,“ uvádí.

 

Loreal_3_resize.jpg
Dagmara Sirová z Katedry biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty JU


Výzkumem pevných látek a nanomateriálů se zabývá druhá laureátka dr. Kateřina Kůsová z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Do projektu se přihlásila s materiálovým výzkumem křemíkových nanočástic, jež jsou zajímavé tím, že na rozdíl od běžného křemíku mohou relativně dobře svítit. V praxi by se daly křemíkové nanočástice využít v elektronických obvodech (například do počítačů a dalších elektronických zařízení) nebo by mohly být využity pro značkování buněk. „Pokud se chcete věnovat vědě, obrňte se trpělivostí a nevzdávejte se. Rovnoměrně rozdělit čas mezi rodinu a vědeckou práci může být sice obtížné, ale když budete mít podporu svého okolí, dá se zvládnout vše,“ vzkázala kolegyním. Třetí laureátkou je dr. Zuzana Starostová z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity, která zkoumá energetické náklady regenerace tkání, konkrétně na příkladu regenerace ocasu u ještěrů. Poznání fyziologické podstaty tohoto procesu je nejen podnětným vědeckým tématem, ale má i potenciál k praktickému využití poznatků v oboru regenerační medicíny. Zastoupení žen ve vědě oceňuje: „Smíšené týmy jsou dle mého názoru více tvůrčí v hledání způsobů, jak dosáhnout vytyčeného cíle.“

 

Loreal_3_resize.jpg
Zuzana Starostová z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity

 

srd
 

30 May 2014