Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Odhalení památníku Juliu Sachsovi

Památník zakladateli moderní rostlinné fyziologie Juliu Sachsovi byl v úterý 6. května 2014 slavnostně odhalen před budovou Přírodovědecké fakulty (PřF) UK ve Viničné ulici v Praze. Akce se konala pod záštitou děkana PřF UK RNDr. Bohuslava Gaše, CSc. V návaznosti na ni se pak pod záštitou prorektora Univerzity Karlovy doc. RNDr. Jana Konvalinky, CSc., uskutečnilo ve velkém sále Novoměstské radnice  odborné kolokvium. Na závěr slavnostního dne se konala vernisáž výstavy „Julius Sachs a počátky rostlinné fyziologie“ v sídle Akademie věd ČR v Praze, tentokrát pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše.

 

„Jsem velice rád, že se této vynikající osobnosti vědy s českou stopou dostalo takové pocty,“ uvedl při slavnostním otevření výstavy předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.
 
Gestorem těchto akcí je Česká společnost experimentální biologie rostlin s podporou Rady vědeckých společností ČR, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Katedry experimentální biologie rostlin PřF UK, Akademie věd České republiky, Střediska společných činností AV ČR, Ústavu experimentální botaniky AV ČR, Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, Botanického ústavu AV ČR a též s příspěvkem řady firem a osobních sponzorů.
 

Julius Sachs patří k významným postavám historie přírodních věd 19. století. Narodil se v roce 1832 ve Vratislavi (tehdy Breslau). V roce 1851 přijal nabídku J. E. Purkyně, s jehož rodinou se seznámil již ve Vratislavi, a stal se jeho soukromým asistentem na Fyziologickém ústavu univerzity, kde v Purkyňově rodině i bydlel. Vystudoval přírodní vědy na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity a v roce 1857 se zde i habilitoval. Jeho habilitace v oboru rostlinná fyziologie je považována za první v této oblasti a zároveň za výchozí bod modernizace celého oboru.
 
 
Jako soukromý docent se osamostatnil a ve svém bytě v Myslíkově ulici zahájil experimentální činnost. Byl úspěšný, publikoval řadu původních prací, z nichž možnost pěstování rostlin ve vodě či slabých vodných roztocích solí – hydroponie, vzbudila zájem v saské lesnické a zemědělské akademii v Tharandtu u Drážďan. Ta mu nabídla místo asistenta, jež přijal, a v roce 1859 odešel z Prahy. Po pobytu na německých univerzitách v Bonnu a Freiburgu se stal v roce 1867 vedoucím Botanického ústavu na Univerzitě ve Würzburgu. Jeho tamní činnost, spojená s bohatou experimentální i literární prací, výrazně ovlivnila v druhé polovině 19. století směřování celého oboru rostlinné fyziologie. Ve Würzburgu v roce 1897 i zemřel. Jeho následovníkem, zakladatelem domácí rostlinné fyziologie se stal na konci 19. století profesor Bohumil Němec.
 
 
Připravily: Ústav experimentální botaniky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

6 May 2014