|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

NEZkreslená věda úspěšně popularizuje

nezkreslena_veda_perex.jpg

Akademie věd připravila pod hlavičkou úspěšného popularizačního projektu Otevřená věda, který zajišťuje Odbor projektů a grantů SSČ AV ČR, zábavný vzdělávací cyklus NEZkreslená věda. Desetidílný, populárně-naučný cyklus především pro středoškoláky a žáky základních škol sestává z 10 krátkých kreslených filmů, které objasňují některé pozoruhodné jevy z oblasti přírodních věd a techniky, přičemž vybraná témata sestavili přímo středoškolští učitelé. Krátkými videi, k nimž komentáře namluvil herec Pavel Liška, chtějí jejich autoři připravit vzdělávací materiál, který by středoškoláky poutavě seznámil s přírodními a technickými jevy a obohatil výuku hodin biologie, chemie a fyziky. Za necelých 14 dní od zveřejnění na sociální síti YouTubeNEZkreslená věda více než 20 000 zhlédnutí a těší se uznání i odborného publika.

Každý z deseti dílů se věnuje jednomu specifickému vědeckému tématu. Autory scénářů a garanty videí se stali vědečtí odborníci z pracovišť Akademie věd a Univerzity Karlovy v Praze. Ve spolupráci s českými vědci se tak mohou nejen středoškoláci, ale i veřejnost dozvědět například co je lék, jak vznikl vesmír, o viru HIV a AIDS nebo jak funguje naše imunita.
Cyklus je distribuován na DVD, která jsou přednostně určena středním školám; dostupný je i na sociální síti YouTube pod hlavičkou projektu Otevřená věda

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqmy0o96fQtAbiTgAJjUDNQNw056PeaEI. Na výrobě videí spolupracovala se SSČ AV ČR společnost MAUR film.
 

karikatury2.jpg

Pro mladší generaci připravili organizátoři projektu Otevřená věda III rovněž vzdělávací výstavu karikatur českých vědců a jejich nejslavnějších objevů. Netradiční pojetí výstavy návštěvníky přímo vybízí, aby si otestovali své vědomosti – mají totiž karikatury vědců správně přiřadit k jejich vynálezům.
V případě zájmu mohou autoři výstavu 48 posterů (24 dvojic vědec – vynález) zdarma zapůjčit. Více informací naleznete na http://www.otevrenaveda.cz/vystavy/ .

 

4 Jun 2014