|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Zmizelá věda

Vydání knihy Zmizelá věda (Disappeared Science) doprovodila 18. června 2014 v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze tisková konference Čeští a moravští vědci – oběti holokaustu, na které vystoupili její autoři Michal V. Šimůnek a Antonín Kostlán z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Publikace s podtitulem Biografický slovník židovských vědců z Čech a Moravy – obětí nacismu (1939–1945) přináší podrobné a důkladně dokumentované portréty všech 40 v českých zemích působících docentů a vysokoškolských profesorů, které připravil o život během druhé světové války nacistický režim pod záminkou jejich židovského původu.

dis_science_01.JPG dis_science_02.JPG dis_science_05.JPG                             

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 Do knihy jsou navíc zařazeny i medailony dalších šesti významných vědců, mezi které patří mj. i technik a podnikatel Emil Kolben (1862–1943) nebo historik Kurt Konrad (1908–1941). Vzpomínka na většinu osobností, o nichž se v knize mluví, byla vytěsněna z povědomí současné české společnosti, ačkoli často šlo o významné odborníky, kteří výrazně ovlivnili vývoj svého oboru – stačí připomenout například Oskara Fischera (1876–1942), jednoho z objevitelů tzv. Alzheimerovy choroby. Kniha vychází s podporou Rothschild Foundation (Hanadiv) Europe v angličtině.
Publikace, která je výsledkem meziinstitucionální spolupráce, se již veřejnosti představila v pražském Českém centru a dále na besedě v Židovském muzeu, kde se nad ztracenými životy židovských vědců zamýšlel Petr Brod.

19 Jun 2014