Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Nakladatelství Academia vydává unikátní Akademický atlas českých dějin

Rozsáhlé vědecké atlasové dílo, které formou přehledných map i dílčích sond zachycuje české a československé dějiny, představuje novinka z produkce Nakladatelství Academia – Akademický atlas českých dějin (Eva Semotanová – Jiří Cajthaml a kol.). Publikace tohoto typu vychází po téměř půl století jako součást výzkumného programu Historického ústavu Akademie věd ČR. V atlasu se prolínají tři hlavní témata – člověk, prostor a čas. Dílo navázalo na studium historické geografie, začleněné do struktury ústavu již v polovině 20. století v návaznosti na stejný výzkum před druhou světovou válkou.

 
Historickogeografický výzkum představuje Historický ústav AV ČR rovněž Historickým atlasem měst České republiky, který vychází v jednotlivých svazcích od roku 1995 (dosud vydáno 25 svazků, 3 jsou v přípravě), a dalšími studiemi a monografiemi.
 
Výrazným rysem Akademického atlasu českých dějin je jeho transdisciplinární charakter. Je rozčleněn na pět časových oddílů s 262 kapitolami – od pravěku po moderní dějiny. Vybraná témata byla konzultována s předními odborníky – archeology, historiky, geografy, kartografy nebo geoinformatiky; mnozí se na zpracování témat aktivně podíleli ať už formou posudků a rešerší, nebo spoluautorsky. Mapy se liší rozsahem zvoleného území, objemem i strukturou prezentovaných údajů. Kromě historických map byly do atlasu zařazeny i počítačové modely a mapy zpracované jako výstupy souborů GIS, reprodukce starých map a vyobrazení, letecké snímky, grafy, tabulky a kartogramy. Každou mapu provází stručný textový komentář s výběrem použitých pramenů a literatury.
 
Kartografické práce na Akademickém atlasu českých dějin zahrnovaly celou řadu činností od revize autorských podkladů až po dokončovací kompoziční práce. Zřetelný je metodologický a faktografický posun ve studiu mnoha otázek českých dějin a v jejich kartografickém vyjádření. V atlasu se odrážejí nejnovější trendy soudobé kartografické tvorby a moderní postupy, užívané v historiografii, historické geografii, geografii i dalších souvisejících oborech.
 
Základním předpokladem této unikátní publikace je její užití jako studijního materiálu s dlouhodobým výhledem. Toto východisko tedy předpokládá přehledné a precizní zpracování jak po grafické stránce, tak polygraficky. Publikace je vázána do plátna, na něm je transparentní přebal, aby se zvýšila odolnost vazby vůči opotřebení či poškození při manipulaci. Ze stejného důvodu je zvolen pevný a odolný papír, který byl vyroben na zakázku. Protože nadstandardní formát publikace přesahuje běžné technické a technologické možnosti, je publikace vázaná, se značným podílem ruční práce.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravily: Nakladatelství Academia, Historický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

5 May 2014