Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

EURAXESS

Otevřená věda III

Na stopě vzniku života

 

Připravované akce

lovci-zahad-banner.jpg

 

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT_logo_2013_B_RGB_CZ.png

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Třem vědcům byly uděleny medaile AV ČR

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš udělil čestné oborové medaile za vědecké úspěchy badatelům z AV ČR: medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách RNDr. J. Stöckelovi, CSc. (Ústav fyziky plazmatu AV ČR), medaili Františka Pošepného za zásluhy v geologických vědách doc. RNDr. J. Ulrychovi, DrSc. (Geologický ústavu AV ČR) a Františka Palackého za zásluhy v historických vědách Dr. R. Luftovi (Masarykův ústav a Archiv AV ČR).


RNDr. Jan Stöckel, CSc., je kmenovým zaměstnancem Ústavu fyziky plazmatu od roku 1974. Stál na počátku experimentálního výzkumu vysokoteplotního plazmatu na tokamacích v Praze (první tokamak byl v ÚFP instalován v roce 1977) a dodnes je na tomto poli aktivním a plodným badatelem.

Ve své vědecké práci se zejména věnuje výzkumu fluktuací na okraje plazmatu tokamaků a nově i ohřevu plazmatu pomocí neutrálních svazků. Úspěšně se účastnil (často jako hlavní řešitel) práce na více než dvaceti grantech a vyškolil celou řadu doktorandů, z nichž mnozí se stali jeho kolegy. Dodnes publikuje a jeho citační index je v daném oboru výrazně nadprůměrný.

Přestože ve svém profesionálním životě vždy stavěl systematickou experimentální práci na první místo, významně se podílel i na organizačním zajištění co nejlepších podmínek pro celý obor. Zejména je třeba vyzdvihnout, že z pozice zástupce ředitele ÚFP AV ČR prosadil v roce 1999 vstup České republiky do koordinovaného výzkumu termojaderné fúze v rámci EURATOM. Tato událost byla z hlediska dalšího vývoje oboru v ČR klíčová, mimo jiné přinesla zlomové zlepšení podmínek pro mladé vědce, a to zejména z hlediska jejich mobility. Do evropského systému výzkumu fúze jsme se tak zařadili ještě před naším vstupem do EU, a tedy dostatečně dlouho před rozhodnutím o stavbě mezinárodního experimentu ITER v Evropě.

Dr. Jan Stöckel je výraznou osobností evropského fúzního výzkumu nejen vzhledem ke svým vědeckým výsledkům, ale také díky své přátelské povaze, se kterou se mu podařilo již ve skromných podmínkách osmdesátých a devadesátých let vybudovat velmi široké a neformální kontakty v zahraničí. Právě na těchto základech bylo možné dosáhnout podstatného zintenzivnění role ČR v evropském fúzním výzkumu, včetně převzetí moderního tokamaku COMPASS z Velké Británie v roce 2007. Tokamak COMPASS dnes patří mezi přední výzkumné infrastruktury naší země, a není tajemstvím, že i v tomto případě stála na počátku neformální inciativa Dr. Jana Stöckela.
 

Doc. RNDr. Jaromír Ulrych, DrSc., je předním českým specialistou na mladé vyvřelé horniny (neovulkanity). Při jejich studiu propojil svoje znalosti z krystalové chemie minerálů a podmínek jejich vzniku, petrografie, a zejména geochemie, a tyto přístupy kombinuje se znalostmi regionální geologie a tektoniky. V tom je u nás průkopníkem. Ve svém oboru je mezinárodně uznáván. Publikuje přednostně v mezinárodních recenzovaných médiích. Je (spolu)autorem více než 400 vědeckých publikací, knih a kapitol v nich i skript. Databáze WoS eviduje jeho 50 prací citovaných 158 x ve 129 článcích s h=8. Hlavní databáze SCOPUS eviduje jeho 56 prací a 295 citací (h=9), druhotné dokumenty pak uvádějí dalších 122 prací citovaných 301 x.

Svou činností založil školu výzkumu středoevropských neovulkanitů, podílel se a stále se podílí na výchově vysokoškolských studentů včetně postgraduálních (v letech 1964 a 1982–1995 působil na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde dosáhl titulu docent v roce 1987, přednášel a přednáší i na VŠCHT jako externí docent). Byl řešitelem či spoluřešitelem řady grantových projektů (UK, GAAVČR, Min. kultury apod.) a zahraničních projektů (např. IGCP, Maďarsko, Rakousko). Doktorem věd je od roku 2001.

Působí v komisích pro udělování titulu DrSc. na Komenského univerzitě Bratislava (Slovensko od 2006) a pro udělování titulu doktor věd (AV ČR, od 2005; obě v geologických vědách). Pracoval dlouhodobě jako 1. zástupce ředitele Geologického ústavu AV ČR, vědecký tajemník, člen Vědecké rady ústavu i Rady instituce. Působil rovněž jako místopředseda 3. oborové rady Grantové agentury AV ČR. Přednášel na mezinárodních konferencích i v rámci pozváni na zahraničních univerzitách.
 

Dr. Robert Luft patří mezi nejvýraznější zahraniční historiky, kteří se dlouhodobě, intenzivně a s respektovanými výsledky zabývají českými dějinami. Již tři desítky let pracuje na předním bohemistickém pracovišti, je předsedou Historische Kommission für die böhmischen Länder, patří mezi organizátory každoročních Bohemisten-Treffen aj. S českými historiky udržuje (i před rokem 1989) intenzivní kontakty, a to jak na poli badatelském, tak organizačním (konference, publikace, projekty). Řadě českých kolegů pomohl a pomáhá zprostředkovat badatelské pobyty na svém domovském pracovišti či podpořit jejich zahraniční publikační možnosti. Formou posudků často a kvalifikovaně hodnotí publikační výstupy a projektové návrhy českých historiků; na stránkách zahraničních periodik pravidelně recenzuje české práce a seznamuje tak s českou historiografií zahraniční vědeckou komunitu.

Vlastní výzkum R. Luft orientuje na vývoj politické kultury, politického stranictví a parlamentarismu ve střední Evropě. Jeho práce odrážejí hlubokou znalost archivních pramenů i literatury a patří mezi celosvětově hojně citované zdroje. Své výzkumy v této oblasti R. Luft nedávno završil rozsáhlou, obsahově i metodicky pozoruhodnou syntézou Parlamentarische Führungsgruppen. Práce vyvolala mimořádný ohlas odborné veřejnosti a okamžitě získala zvláštní cenu Parlamentu Rakouské republiky.
 

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

Kontakt: Ing. Jan Martinek
Kancelář Akademie věd ČR

E-mail: martinek@kav.cas.cz
Národní 3, 117 20 Praha 1

Telefon: +420 221 403 423
www.press.avcr.cz, www.avcr.cz

11.7.2014