The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Prof. Noam Chomsky vystoupil v Akademii věd ČR

Profesor Avram Noam Chomsky, který je obecně pokládán za nejvýznamnějšího žijícího jazykovědce a bývá označován za zakladatele moderní jazykovědy, vystoupil v pondělí 2. června 2014 v sídle Akademie věd ČR s přednáškou „What Can We Understand?“. Při této příležitosti převezal z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše čestnou medaili „De scientia et humanitate optime meritis“.

 

Profesor Noam Chomsky je obecně pokládán za nejvýznamnějšího žijícího jazykovědce a bývá označován za zakladatele moderní jazykovědy. Jeho převratná práce na poli generativní gramatiky byla klíčovým impulsem pro vývoj teoretické lingvistiky 20. století a interpretace jejích výsledků sehrála zásadní roli v dalších disciplínách, jako je filosofie jazyka, filosofie mysli, psychologie, kognitivní věda nebo teorie umělé inteligence. Jeho analýza formálních gramatik (a jejich hierarchizace podle generativní síly) měla značný dopad na poli matematické informatiky. Více než kterýkoli jiný vědec naší doby ovlivnil Noam Chomsky současný pohled na fungování jazyka, na vztah mezi univerzálními jazykovými strukturami a specifickými rysy jednotlivých jazyků, na zdroje jazykové kompetence, na vztahy mezi jazykem, myšlením a komunikativním chováním aj.

Mimořádný ohlas mají Chomského kritické analýzy fungování jazyka v masmédiích a ve společenských mechanismech manipulace, kontroly a represe, stejně jako jeho nekonformní stanoviska k aktuálním trendům společenského vývoje. Jeho vědecké renomé a aktivní role ve veřejném dění z něj učinily jednoho z nejvlivnějších (a nejcitovanějších) intelektuálů naší doby.

VIDEOZÁZNAM VYSTOUPENÍ
 

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

5 Jun 2014