Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Z monitoringu tisku

Čestné oborové medaile třem badatelům

Vědecké úspěchy tří vědců z ústavů Akademie věd ČR ocenil 8. července 2014 v sídle AV ČR na pražské Národní třídě předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Udělil tři čestné oborové medaile – Ernsta Macha (za zásluhy ve fyzikálních vědách) dr. Janu Stöckelovi z Ústavu fyziky plazmatu, Františka Pošepného (za zásluhy v geologických vědách) doc. Jaromíru Ulrychovi z Geologického ústavu a Františka Palackého (za zásluhy v historických vědách) dr. Robertu Luftovi z Masarykova ústavu a Archivu.

Stockel.JPG

RNDr. Jan Stöckel, CSc., je kmenovým zaměstnancem Ústavu fyziky plazmatu od roku 1974. Stál na počátku experimentálního výzkumu vysokoteplotního plazmatu na tokamacích v Praze a dodnes je na tomto poli aktivním a plodným badatelem. Ve své vědecké práci se zejména věnuje výzkumu fluktuací na okraje plazmatu tokamaků a nově i ohřevu plazmatu pomocí neutrálních svazků. Úspěšně se účastnil práce na více než dvaceti grantech a vyškolil celou řadu doktorandů, z nichž mnozí se stali jeho kolegy. Dodnes publikuje a jeho citační index je v daném oboru výrazně nadprůměrný. Přestože ve svém profesionálním životě vždy stavěl systematickou experimentální práci na první místo, významně se podílel i na organizačním zajištění co nejlepších podmínek pro celý obor. Z pozice zástupce ředitele ÚFP AV ČR prosadil v roce 1999 vstup České republiky do koordinovaného výzkumu termojaderné fúze v rámci EURATOM. Tato událost byla z hlediska dalšího vývoje oboru v ČR klíčová, mimo jiné přinesla zlomové zlepšení podmínek pro mladé vědce, a to zejména z hlediska jejich mobility. Do evropského systému výzkumu fúze jsme se tak zařadili ještě před naším vstupem do EU, a tedy dostatečně dlouho před rozhodnutím o stavbě mezinárodního experimentu ITER v Evropě. Dr. Jan Stöckel je výraznou osobností evropského fúzního výzkumu nejen vzhledem ke svým vědeckým výsledkům, ale také díky své přátelské povaze, se kterou se mu podařilo již ve skromných podmínkách osmdesátých a devadesátých let vybudovat velmi široké a neformální kontakty v zahraničí. Právě na těchto základech bylo možné dosáhnout podstatného zintenzivnění role ČR v evropském fúzním výzkumu, včetně převzetí moderního tokamaku COMPASS z Velké Británie v roce 2007. Tokamak COMPASS dnes patří mezi přední výzkumné infrastruktury naší země, a není tajemstvím, že i v tomto případě stála na počátku neformální inciativa Dr. Jana Stöckela.
 

Stockel.JPG

Doc. RNDr. Jaromír Ulrych, DrSc., je předním českým specialistou na mladé vyvřelé horniny (neovulkanity). Při jejich studiu propojil svoje znalosti z krystalové chemie minerálů a podmínek jejich vzniku, petrografie, a zejména geochemie, a tyto přístupy kombinuje se znalostmi regionální geologie a tektoniky. V tom je u nás průkopníkem. Ve svém oboru je mezinárodně uznáván. Publikuje přednostně v mezinárodních recenzovaných médiích. Je (spolu)autorem více než 400 vědeckých publikací, knih a kapitol v nich i skript. Databáze WoS eviduje jeho 50 prací citovaných 158 x ve 129 článcích s h=8. Hlavní databáze SCOPUS eviduje jeho 56 prací a 295 citací (h=9), druhotné dokumenty pak uvádějí dalších 122 prací citovaných 301 x. Svou činností založil školu výzkumu středoevropských neovulkanitů, podílel se a stále se podílí na výchově vysokoškolských studentů včetně postgraduálních (v letech 1964 a 1982–1995 působil na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde dosáhl titulu docent v roce 1987, přednášel a přednáší i na VŠCHT jako externí docent). Byl řešitelem či spoluřešitelem řady grantových projektů (UK, GAAVČR, Min. kultury apod.) a zahraničních projektů (např. IGCP, Maďarsko, Rakousko). Doktorem věd je od roku 2001. Působí v komisích pro udělování titulu DrSc. na Komenského univerzitě Bratislava (Slovensko od 2006) a pro udělování titulu doktor věd (AV ČR, od 2005; obě v geologických vědách). Pracoval dlouhodobě jako 1. zástupce ředitele Geologického ústavu AV ČR, vědecký tajemník, člen Vědecké rady ústavu i Rady instituce. Působil rovněž jako místopředseda 3. oborové rady Grantové agentury AV ČR. Přednášel na mezinárodních konferencích i v rámci pozváni na zahraničních univerzitách.
 



Dr. Robert Luft patří mezi nejvýraznější zahraniční historiky, kteří se dlouhodobě, intenzivně a s respektovanými výsledky zabývají českými dějinami. Již tři desítky let pracuje na předním bohemistickém pracovišti, je předsedou Historische Kommission für die böhmischen Länder, patří mezi organizátory každoročních Bohemisten-Treffen aj. S českými historiky udržuje (i před rokem 1989) intenzivní kontakty, a to jak na poli badatelském, tak organizačním (konference, publikace, projekty). Řadě českých kolegů pomohl a pomáhá zprostředkovat badatelské pobyty na svém domovském pracovišti či podpořit jejich zahraniční publikační možnosti. Formou posudků často a kvalifikovaně hodnotí publikační výstupy a projektové návrhy českých historiků; na stránkách zahraničních periodik pravidelně recenzuje české práce a seznamuje tak s českou historiografií zahraniční vědeckou komunitu. Vlastní výzkum R. Luft orientuje na vývoj politické kultury, politického stranictví a parlamentarismu ve střední Evropě. Jeho práce odrážejí hlubokou znalost archivních pramenů i literatury a patří mezi celosvětově hojně citované zdroje. Své výzkumy v této oblasti R. Luft nedávno završil rozsáhlou, obsahově i metodicky pozoruhodnou syntézou Parlamentarische Führungsgruppen. Práce vyvolala mimořádný ohlas odborné veřejnosti a okamžitě získala zvláštní cenu Parlamentu Rakouské republiky.
 

cestne_medaile_tri_01.jpg cestne_medaile_tri_01.jpg cestne_medaile_tri_02.JPG cestne_medaile_tri_02.JPG cestne_medaile_tri_05.JPG                     

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

15.7.2014