|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Julius Lukeš členem Americké mikrobiologické akademie

Americká mikrobiologická akademie (American Academy of Microbiology) zvolila letos do svých řad ředitele Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR prof. Julia Lukeše. Jde o jednu z nejvyšších poct, které se může vědci z oboru mikrobiologie dostat. V Americké mikrobiologické akademii zasedá 2400 nejvýznamnějších expertů z celého světa a noví členové jsou pečlivě vybíráni na základě špičkových výsledků, které přispívají k rozvoji tohoto vědního oboru. „Členství si velmi vážím, protože mi umožňuje přístup k jedinečným údajům nebo účast na významných setkáních, která určují budoucnost i vědní politiku oboru,“ říká Julius Lukeš.

 


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Julius Lukeš během křtu knihy Hvězdy vědeckého nebe, jejíž součástí jsou rozhovory s osobnostmi z různých vědních oblastí. Profesora Lukeše (na snímku s botaničkou Evou Zažímalovou) zpovídala redaktorka časopisu Vesmír Eva Bobůrková.

 

Nositel nejvyššího ocenění Akademie věd ČR (Akademické prémie) profesor Julius Lukeš se zabývá molekulární biologií trypanosom a leishmanií, jednobuněčními parazity, kteří způsobují závažné choroby člověka, zvířat a rostlin. Společně se svým týmem významně přispěl k charakterizaci důležitých struktur buněk prvoků a zejména k objasnění mechanismu, jímž se aktivuje důležitá součást aparátu buněk prvoků – specifická molekula nukleové kyseliny (RNA).

Patří mezi vědce, kteří definovali současný evoluční pohled na tyto medicínsky významné parazity. Ambicí jeho laboratoře je pozdvihnout prvoka Trypanosoma brucei, původce africké spavé nemoci, na roveň současných hlavních modelových organismů molekulární biologie. Nesporné kvality prof. Lukeše potvrzuje i to, že byl jako jeden z nejmladších zvolen členem Učené společnosti ČR. Významně ovlivňuje vědeckou činnost Parazitologického ústavu i celého Biologického ústavu AV ČR, v. v. i., a jako vedoucí katedry molekulární biologie též výuku a výzkum na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V jeho laboratoři působí mezinárnodní tým studentů z ČR, Číny, Thajska, Ruska a USA.

23 Jul 2014