|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

V anketě Lékař roku oceněni dva vědci

V odborné části ankety Lékař roku, kterou již šestým rokem vyhlašuje Unie pacientů České republiky, byli letos oceněni i dva badatelé. Jeseniovu cenu pro lékaře s největším přínosem pro pokrok v medicíně získal dr. Přemysl Jiruška z Oddělení vývojové epileptologie Fyziologického ústavu AV ČR, který vede tým odborníků zkoumající mechanismy vzniku epileptických aktivit v lidském mozku. Ocenění za celoživotní přínos medicíně v oboru mikrobiologie a imunologie obdržel člen Učené společnosti prof. Ctirad John. Více na http://www.lekarroku.cz.

FGU_Academia_02.JPG
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Přemysl Jiruška během přednášky Epilepsie ve světle moderní vědy.
Statistiky v souvislosti s epilepsií jsou znepokojivé: přestože je léčena převážně pomocí antiepileptik, u třetiny pacientů je tato léčba neúčinná. Doc. Jiruška proto poukazuje na možnosti vývoje nových postupů, které využívají nejmodernější metody, jako jsou genová terapie, mozková stimulace a využití kmenových buněk, jež mohou účinně ovlivnit abnormální chování epileptických nervových buněk. Tyto metody ve spojení s nanotechnologiemi a především s detailním pochopením mechanismů jak epilepsie a záchvaty vznikají, představují naději pro pacienty, u nichž současná léčba nezabírá.

 


Foto: Archiv Akademického bulletinu
Ctirad John je považován za jednoho z průkopníků české a slovenské infekční imunologie. Jako vědec se podílel na vymýcení brucelózy u nás. Od této choroby skotu přenosné na člověka se dostal k imunologii, která se stala jeho celoživotní profesí i koníčkem. I díky jeho výzkumům dnes lékaři vědí, kdy, kde a jak v těle vznikají protilátky nebo třeba jak minimalizovat negativní účinky antibiotik na imunitu. Jako vysokoškolský učitel vychoval generace českých lékařů. "Své pedagogické práce si vážím ze všeho nejvíc," říká. "Snad se mi podařilo udělat z imunologie vědu, o níž každý medik ví, že když se s ní neseznámí, bude v životě o něco ochuzen."

 

 

28 Jul 2014