The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Škola českého jazyka a literatury dostala opět výbornou

V prvním červnovém týdnu se do Prahy sjely z různých koutů České republiky více než čtyři desítky pedagogů českého jazyka a literatury na akreditovaný vzdělávací cyklus Škola českého jazyka a literatury. Jedná se o edukační program, který významně přispívá k rozvoji a obohacení metodiky výuky českého jazyka a literatury na našich školách a pomáhá učitelům zorientovat se v nových trendech v oblasti mluvnice, české prózy a poezie.

 
Školu českého jazyka a literatury pořádá Středisko společných činností AV ČR ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR a Ústavem pro českou literaturu AV ČR . Oficiální záštitu letošnímu ročníku udělil předseda Asociace středoškolských češtinářů PhDr. Jiří Kostečka, Ph.D., odborným garantem kurzu byla PhDr. Markéta Pravdová, Ph.D. z Ústavu pro jazyk český AV ČR.
 
Třídenní kurz dal možnost češtinářům hlouběji proniknout do problematiky státní maturity z českého jazyka a umožnil jim netradiční vhled do práce Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), který reformované maturitní zkoušky připravuje. Na závěr prezentace byl ponechán prostor pro diskusi, která dle očekávání potvrdila, že problematika maturit je pro pedagogy stále aktuální téma. Učitelé se dále seznámili s novou publikací Akademická příručka českého jazyka a část přednášky byla věnována také nové normě ČSN 01 6910.
 
V bloku mluveného projevu jsme se věnovali umění veřejného projevu s důrazem na pozitivní verbální a neverbální signály v komunikaci, jak zlepšit svoje vyjadřování a čemu se v kultivovaných projevech raději vyhnout. V přednáškách z oblasti literatury se lektoři zabývali způsoby, jakými lze chápat díla populární kultury, ať už se jedná o reklamy, populární hudbu, televizní seriály či brakovou literaturu a zaměřili se na to, co a jak lze z teorie verše využít v hodinách češtiny ve školách. Komentovaná prohlídka Klementina pak poskytla učitelům příjemnou relaxaci.
 
Účastníci si mohli prohlédnout Prahu přímo z Astronomické věže, navštívili Zrcadlovou kapli, která patří k největším skvostům Klementina, Meridiánovu síň a prohlédli si Barokní knihovnu s překrásnou freskovou výzdobou a několika cennými historickými glóby.
 
Pro účely anketního šetření z realizovaného vzdělávacího kurzu byl připraven jednostránkový formulář, jehož cílem bylo zmapovat míru spokojenosti s tématy, která zazněla na semináři. Respondenti měli možnost vyjádřit svůj názor s obsahovou a odbornou náplní kurzu, navrhnout témata z oblasti českého jazyka a literatury pro další ročníky semináře i náměty do dalších ročníků kurzu. Účastníci vzdělávací cyklus hodnotili jako velmi zdařilý a přínosný. Měli možnost získat nejen nové poznatky, ale i informace o nových trendech v oblasti českého jazyka. Vážnost a atraktivitu celé akci potom dodalo důstojné prostředí Akademie věd.
 
Autorka: Mgr. Monika Petržílková
21.7.2014

 

22 Jul 2014