Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR soutěž Věda fotogenická

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která trpí závažnou formou nádorového onemocnění. Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV.

Jelikož Katareeya pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemá nárok na veřejné zdravotní pojištění.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < září > 
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Ekonofyzika - fyzika, která pomáhá ekonomii

Ojedinělá publikace F. Slaniny z FZÚ AV ČR

Význam fyziky a metod vyvinutých při zkoumání fyzikálních problémů již delší dobu není omezen pouze na procesy neživé přírody. Metody kvantové teorie a statistické mechaniky makroskopických soustav stále více nacházejí uplatnění v biologii, ekonomii, informatice nebo sociologii. Fyzika se tak stává jednou z hlavních komponent řady dnes intenzivně rozvíjených interdisciplinárních oborů. Ekonofyzika, využívající hlavně metody statistické fyziky a teorie kritických jevů v modelování a pochopení ekonomických dějů, je jedním z nich. Nyní vyšla skvělá publikace o této dynamicky se rozvíjející problematice.

Autorem této rozsáhlé práce je RNDr. František Slanina, CSc., z Oddělení teorie kondenzovaných látek Fyzikálního ústavu AV ČR. Ve své vědecké činnosti se stal průkopníkem ekonofyziky v České republice a svými výsledky přispěl k jejímu rozvoji na mezinárodní úrovni. Jeho dlouholeté působení v této oblasti bylo korunováno pozváním z prestižního vydavatelství Oxford University Pressk sepsání monografie o ekonofyzice. Po několikaleté houževnaté a vytrvalé práci se mu podařilo dokončit rozsáhlé dílo Essentials of Econophysics Modelling , které nyní v Oxford University Pressve Velké Britániivyšlo.
 
Kniha Essentials of Econophysics Modelling podává přehled o metodách a postupech, které mají svůj původ ve statistické fyzice a používají se při matematickém modelování ekonomických a sociálních jevů. Pokrývá hraniční obor zvaný „ekonofyzika“, v němž se metody ekonomie a fyziky sbližují natolik, že obě disciplíny mohou mít prospěch ze vzájemné spolupráce.
 
Po krátkém historickém úvodu, který pojednává o počátcích matematicko-statistických přístupů k ekonomii v 19. století, se čtenář seznámí s detailními empirickými analýzami ekonomických dat. Tyto znalosti pak tvoří empirické pozadí pro vlastní téma knihy, jímž je tvorba a řešení modelů, které tato empirická data dokážou reprodukovat a predikovat. Většina z těchto modelů se opírá o představu jednoduchých agentů – jakýchsi molekul, které tvoří velké soubory. Statistická fyzika poskytuje základní paradigma pro jejich studium. Čtenář se tak seznámí s vlivem strategického rozhodování, imitace, shlukování a dalších jevů na chování těchto „molekul“. Zlatým hřebem v ekonofyziky je model takzvané „menšinové hry“, kde se uplatní ty nejpokročilejší postupy fyziky neuspořádaných látek, jaké známe například z teorie spinových skel. V knize je této oblasti věnována jedna ze stěžejních kapitol. Z dalších pojednávaných témat si rozhodně zaslouží pozornosti kapitola o teorii náhodných grafů a sítí, kde si podává ruce sociologie s kvantovou chemií a teorií Andersonovy lokalizace ve strukturálně neuspořádaných látkách.
 
Kniha je psána přehledně a srozumitelně tak, aby ji mohli číst a mít z ní prospěch doktorandi a vědci pracující jak ve fyzice, tak v ekonomii. Složitější a speciální pojmy z matematiky a fyziky jsou vysvětleny ve speciálních vložených boxech. Monografie zpracovává výsledky z více než 1800 originálních prací z fyziky, matematiky a ekonomie. Význam a přínos této knihy shrnuje prof. S. Solomon z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě: „Monumentální monografie Františka Slaniny je nejúplnějším aktuálním přehledem ekonofyziky.“
 
Kontakt: RNDr. František Slanina, CSc., Fyzikální ústav AV ČR, tel.: 266 052 671, e-mail: slanina@fzu.cz
 
 
Připravily: Fyzikální ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

12.3.2014