Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR soutěž Věda fotogenická

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která trpí závažnou formou nádorového onemocnění. Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV.

Jelikož Katareeya pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemá nárok na veřejné zdravotní pojištění.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < září > 
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Na řadě je Mars

Návštěva geologa NASA dr. Jamese Ricea
Na úvod přednáškového turné předního odborníka NASA na průzkum Marsu dr. Jamese Ricea se konala v úterý 17. září. 2013 v sídle Akademie věd ČR v Praze tisková konference. Kromě amerického vědce na ní vystoupili také velvyslanec USA v Praze Norman L. Eisen a místopředseda AV ČR RNDr. Jan Šafanda, CSc. „Touto akcí se AV ČR snaží veřejnosti ukázat, že výzkum kosmu, do kterého je zapojena i řada akademických ústavů a jenž stojí nemalé finanční prostředky, se společnosti bohatě vrací – jak rozšiřováním znalostí o Sluneční soustavě, tak i řadou praktických aplikací a technologických inovací,“ uvedl J. Šafanda.

 
Dr. James Rice poté ve stručnosti nastínil hlavní důvody, proč bychom se měli zajímat o Mars. "Lidská rasa tuto planetu jednoho dne opustí a vydá se do vesmíru," vyslovil své přesvědčení opírající se o hluboké znalosti historie americký badatel. Stojí za tím možné řešení záchrany lidstva při hrozbě srážky s cizími kosmickými tělesy, která už ostatně v minulosti život na Zemi několikrát ohrozila, a Mars je naší planetě nejpodobnější. Podle J. Ricea budou lidé chodit po Marsu již ve 30. letech tohoto století a rudou planetu osídlí možná za sto let. Dalším důvodem je přirozená lidská zvídavost a potřeba zkoumat, kterou podle Ricea máme již ve své DNA. „Čím dále budeme pronikat do vesmíru, tím lépe porozumíme naší vlastní historii,“ zdůraznil expert NASA. Chemické prvky, z nichž jsme stejně jako ostatní pozemská příroda složeni, se totiž na naši planetu dostaly ze vzdálených hvězd.
 
Své přednáškové turné zahájil dr. James Rice téhož dne odpoledne setkáním s předními českými vědci, pro něž si připravil zvláštní prezentaci na téma Robotic Field Geology on Mars (Robotický terénní geologický průzkum na Marsu).
 
 
Get the Flash Player to see this player.
Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i.
 
V rámci projektu bude v Praze a dalších městech představena výstava Na řadě je Mars. Výstava bude doplněna filmovým dokumentem televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu. V Praze bude výstava přístupná od 18. do 27. 9. 2013 ve všedních dnech 9–19 hodin, v budově Akademie věd České republiky, Národní 3, Praha 1. Vstup volný.
 
Přednášku pro veřejnost na půdě Akademie věd ČR (Národní 1009/3, Praha 1) přednese dr. James Rice v Praze 21. září 2013 v 15 hodin. Registrace nutná na e-mailu: uherkova@ssc.cas.cz
Ve 14 hodin bude promítán filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu. Vstup pouze na základě předchozí registrace na přednášku.
 
 
Více naleznete v  tiskové zprávě.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

17.9.2013