|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Na památku Teslovi a Kolbenovi

Veřejný prostor připomene významné osobnosti spjaté s naší historií. Rozvoj elektrotechniky a posléze energetického průmyslu by nebyl možný bez Nikoly Tesly. Než se stal slavným fyzikem a konstruktérem, pobyl mladý Tesla, jemuž někteří lidé ve své době přisuzovali až nadpřirozené schopnosti, v Praze. Navštěvoval Filozofickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity, kde se cvičil v experimentální fyzice u českého fyzika docenta Karla Domalípa. V pražských Dejvicích nedaleko ČVUT ho od 4. září připomíná model plastiky elektrického výboje (na snímku). Stejný zájem o elektrotechniku svedl dohromady Nikolu Teslu a českého rodáka Emila Kolbena. Ten odjel na studijní cestu do USA, kde se brzy stal spolupracovníkem T. A. Edisona. Kolbenovu orientaci na střídavý proud ovlivnil rok 1889, kdy byl přizván ke zkouškám vícefázových elektromotorů do newyorských laboratoří firmy Tesla Electric Company. Kolben se s Teslou shodl ve stylu práce založeném na tehdejších vědeckých poznatcích a teoriích. kolben_perex.jpgPo svém návratu se Emil Kolben stal jedním z nejvýznamnějších českých elektrotechniků a podnikatelů. Ačkoli ho od června letošního roku připomíná pamětní deska na jeho někdejší vinohradské vile, jméno Emila Kolbena je v povědomí veřejnosti spojeno zejména s jeho vysočanskou „Kolbenkou“; jeho jméno nese i přilehlá dopravní tepna a zdejší stanice metra. Od 10. září otevírá tuto oblast také pomník na náměstí OSN (na snímku), který lidem připomíná nejenom zdejší slavnou postavu, ale i skutečnost, že život výjimečného muže ukončila nacistická zvůle (zahynul v Terezíně v roce 1943, shodou okolností ve stejném roce zemřel i Nikola Tesla). Pomník zobrazuje Kolbena a jeho spolupracovníky z amerických Edisonových dílen, kteří stejně jako on zemřeli v koncentračním táboře nebo na válečných bojištích. Nezbývá než konstatovat, že se v současné mezinárodní situaci stává tato symbolika nanejvýš živým mementem. (HaM)

Tesla_web_01.JPG
 
 
 
 
 
 
                            

Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin


Bronzová socha připomínající elektrický výboj je největším pomníkem na památku Nikoly Tesly na světě. Slavnostní ceremoniál zahájila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Dále vystoupili např. starosta chorvatské metropole Záhřeb Milan Bandić, ředitel Chorvatsko-české společnosti v Záhřebu nebo autor pomníku Stefan Milkov.

 

Pomník k uctění památky průmyslníka Emila Kolbena byl odhalen 10. září v Praze 9 za přítomnosti starosty Městské části Praha 9 Jana Jarolíma a paní Andreé Kolbenové. Autorem pomníku je Lukáš Velíšek.

 

01_kolben.JPG
 
Tesla_web_02.JPG
 
 
 
 
 
 
07_kolben.JPG
 
07_kolben.JPG
 
07_kolben.JPG
 
07_kolben.JPG
 
07_kolben.JPG
 
07_kolben.JPG                          

Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

 


10 Sep 2014