Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Z monitoringu tisku

21. kongres chemického a procesního inženýrství CHISA

Již od roku 1972 náleží poslední srpnový týden v Praze setkání téměř tisícovky chemiků z celého světa. Sympozium s dlouholetou tradicí, které patří k nejvýznamnějším akcím v oboru, spolupořádají Česká společnost chemického inženýrství, Ústav chemických procesů AV ČR a Inženýrská akademie ČR. Zatímco první ročník se uskutečnil v Brně (1962), dva následující (1965 a 1969) v Mariánských Lázních; od roku 1972 je dějištěm česká metropole (nejprve ve tříletém intervalu, od roku 1996 se koná každé dva roky). V době, kdy většina vědeckých konferencí mění místo svého konání, zájem o kongresy CHISA pořádané přes 30 let na stejném místě podle předsedy Akademie věd ČR – a rovněž kongresu – prof. Jiřího Drahoše neklesá. Pro poslední ročníky je charakteristický především příliv doktorandů a postdoků a jejich výrazný zájem o přednášky. „Těžce se rozhodujeme, komu z nich dáme prostor na posterech a koho pozveme jako přednášející – mladí badatelé ale volí zejména přednášky, aby si vyzkoušeli své prezentační schopnosti, což vítám,“ uvedl prof. Drahoš.

CHISA_2014_01.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

CHISA_2014_01.JPG

 

Odborná část programu CHISA tradičně sestává z 10 paralelních sekcí. Vedle čtyř plenárních přednášek (zmiňme například vystoupení dánského chemika Henrika Lunda na téma energetika a obnovitelná paliva a zdroje energie nebo prof. Wei Ge z Čínské akademie věd o možnostech simulací některých chemicko-inženýrských systémů na obrovských počítačích) je na programu 74 zvaných přehledových přednášek a na 1400 standardních příspěvků ve formě přednášek či vývěsek.

 

CHISA_2014_01.JPG

CHISA_2014_01.JPG


Kongres letos poprvé získal prostor v zahraničních vědeckých časopisech, a to ve formě speciálních čísel, v nichž vyjdou vybrané příspěvky. Jedním z hostujících redaktorů je i někdejší ředitel ÚCHP prof. Jiří Hanika, který má se slovinským kolegou Janezem Levecem pod patronací časopis Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. „Na základě abstraktů jsme některé autory vyzvali k publikaci; v současnosti jsme ze 135 námětů vybrali zhruba polovinu – po recenzním řízení učiníme definitivní výběr.“

 

CHISA_2014_01.JPG
Podpředseda České společnosti průmyslové chemie a bývalý ředitel Ústavu chemických procesů prof. Jiří Hanika zmínil i tzv. národní konference CHISA, jichž se účastní přes 250 chemiků z Čech a Slovenska, a které se konají každý lichý rok. Od letošního roku je bude hostit Seč.

CHISA_2014_01.JPG


Podle prof. Haniky, který mj. prozradil, že se jeho první aspirantské vystoupení též odehrálo na kongresu CHISA, dochází v posledních ročnících k jistému posunu – chemické inženýrství se totiž dostává do dříve netradičních aplikačních sfér: ať již jde o nové materiály pro využití v medicíně či nové procesy založené na přírodních látkách. „Lidstvo stále častěji přemýšlí, co nastane, až dojdou zásoby fosilních paliv a fosilních zdrojů. Uhlí, ropa a zemní plyn jsou energetické zdroje, avšak jde o zdroje pro celou chemii, uvědomíme-li si, že z nich utvořené materiály nás obklopují, kam se podíváme… Chemie zkrátka prostupuje svou působností do mnoha dalších vědeckých disciplín.“

 

CHISA_2014_01.JPG


Více na stránkách kongresu www.chisa.cz .

 

CHISA_2014_01.JPG
Kongres byl slavnostně zahájen 23. srpna 2014 v prostorách pražského hotelu Clarion.

 

GABRIELA ADÁMKOVÁ


28.8.2014