Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Jiří Drahoš: Průmysl musí s výzkumem komunikovat

Kulatý stůl v Senátu Parlamentu ČR

„Spolupráce veřejného a soukromého sektoru ve výzkumu, vývoji a inovacích“ byla ve středu 21. 5. 2014 tématem dalšího z řady kulatých stolů v rámci Memoranda o spolupráci mezi Senátem Parlamentu ČR a Akademií věd ČR. Pozvání 1. místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové a předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše přijali představitelé vědy, vysokých škol, průmyslu a obchodu, kteří hovořili o možnostech využití výsledků základního a aplikovaného výzkumu v praxi a jejich přínosu pro hospodářský rozvoj ČR. Role moderátora diskuse se ujal Dr. Otakar Fojt z Britského velvyslanectví v Praze. Akce se konala ve Frýdlantském salonku Senátu PČR.

 

Před zahájením kulatého stolu Alena Gajdůšková uvedla, že spolupráce mezi Akademií věd ČR a Senátem Parlamentu ČR se odvíjí nejen na téma „jak podporovat vědu“, ale je i o tom, jak postavit politické rozhodování na vědecký základ. „Bez znalostí, bez nových poznatků se nemůžeme dívat do budoucnosti,“ zdůraznila Alena Gajdůšková. Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš poté poznamenal, že spolupráce vědecké a podnikatelské sféry není zas tak špatná. „Existuje však řada věcí, které by se daly zlepšit, a to je také smyslem debat, které pořádáme,“ uvedl Jiří Drahoš. Na závěr kulatého stolu pak předseda AV ČR shrnul několik klíčových potřeb: V oblasti základního výzkumu je podle něj žádoucí zdravá skeptičnost při stanovování priorit, dále je nezbytná fungující vzájemná komunikace mezi průmyslovou a akademickou sférou a v neposlední řadě též státní motivace firem, aby nežádaly finance z veřejných zdrojů, ale „aby si uplatňovaly výzkum u institucí, jako je Akademie věd ČR“.

 
Kromě panelistů, kteří vystoupili se svými odbornými příspěvky, se kulatého stolu zúčastnili také místopředsedkyně senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a zároveň ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR prof. Eva Syková a předseda sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu prof. Jiří Zlatuška.
 
Vystoupení panelistů
 
prof. Mgr. Tomáš Kruml, CSc. – Akademie věd ČR
Současné aktivity AV ČR pro spolupráci s aplikační sférou
 
RNDr. Vojtěch Petráček, Ph.D – České vysoké učení technické v Praze
Spolupráce s průmyslem a transfer technologií na ČVUT v Praze
 
Ing. Eduard Palíšek, Ph.D., MBA – CEO Siemens Česká republika
Role státu a firem v inovačním procesu
 
PhDr. Václav Marek – Česká hlava PROMO s.r.o.
Proč si vědci a podnikatelé nerozumí, aneb proč není věda v praxi
 
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. – Ministerstvo průmyslu a obchodu
Financování průmyslového vývoje v rámci OPPIK
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

 

 

21 May 2014