Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Rok 2002 byl pro Akademii věd České republiky (dále AV ČR) rokem jubilejním, desátým. Akademická rada AV ČR s potěšením konstatuje, že vědecká činnost soustavy pracovišť AV ČR, zaměřená především na řešení vybraných dlouhodobých úkolů základního výzkumu, se i v tomto roce úspěšně rozvíjela.
Svědčí o tom údaje Web of Science, z kterých je zřejmé, že pracovníci ústavů AV ČR, kteří představují 18-20 % všech zaměstnanců výzkumu a vývoje v České republice, zpracovali 40 % všech odborných a vědeckých publikací ČR, zachycených v databázi Institute of Scientific Information (ISI) v USA, jež zahrnuje soubor mezinárodně nejvýznamnějších impaktovaných periodik.

                                                           
1998
1999
2000
2001
2002
Česká republika (celkem)
4679
4699
4809
5276
5209
                 z toho AV ČR
2099
1978
1912
2029
2081

Struktura, organizace a financování výzkumné činnosti pracovišť AV ČR byly přizpůsobeny požadavkům zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků, který nabyl účinnosti dnem 1. července 2002. Hlavní výzkumná činnost pracovišť AV ČR se tedy uskutečňovala v souladu s jejich výzkumnými záměry, které byly v letech 2000-2001 spolu s výsledky jejich předchozí vědecké aktivity podrobně zhodnoceny a jimž byla na základě výsledků tohoto hodnocení poskytnuta diferencovaná institucionální podpora. Zároveň se na pracovištích AV ČR rozvíjela i další rozsáhlá účelově financovaná vědecká práce - řešení grantových projektů Grantové agentury České republiky i Grantové agentury AV ČR, programových projektů vyhlášených ústředními orgány státní správy i jinými domácími a zahraničními poskytovateli - a konečně v některých případech i provádění dalších vývojových a aplikačních prací na komerčním základě.

Ke zvýšení efektivnosti výzkumné činnosti a k posílení zainteresovanosti vědeckých pracovníků na docilování úspěšných výsledků v uplynulém roce učinila Akademická rada v součinnosti s Vědeckou radou AV ČR i řadu dalších iniciativních kroků.

V souladu s "Koncepcí Akademie věd ČR na začátku 21. století" a usnesením XX. zasedání Akademického sněmu ze dne 24. dubna 2002 byl v AV ČR zaveden systém kvalifikačních stupňů, který je obdobou kvalifikačních stupňů používaných v jiných domácích a zahraničních institucích výzkumu a vývoje, zejména na vysokých školách (např. systém lektor - asistent - docent - profesor). K tomu Akademická rada vydala Pravidla pro zařazování pracovníků AV ČR do kvalifikačních stupňů, jejichž cílem je stabilnější a trvalejší rozlišování vědeckých pracovníků podle jejich dosažené kvalifikace, vědecké a pedagogické výkonnosti, získaných zkušeností a ohlasu výsledků ve vědecké komunitě. Podle těchto pravidel a na základě atestací budou od 1. dubna 2003 všichni vysokoškolsky vzdělaní pracovníci vědeckých útvarů pracovišť AV ČR zařazeni k 1. dubnu 2003 do pěti kvalifikačních stupňů (odborný pracovník výzkumu a vývoje, doktorand, mladší vědecký pracovník, samostatný vědecký pracovník, vedoucí vědecký pracovník).

K zařazení předních vědeckých pracovníků do nejvyššího kvalifikačního stupně bude v zájmu jednotného postupu a zajištění odpovídající vysoké odborné úrovně podávat ředitelům pracovišť vyjádření i zvláštní poradní orgán Akademické a Vědecké rady - Celoakademická koordinační komise.

Akademický sněm AV ČR se na svém XXI. zasedání usnesl zřídit vědecký titul "doktor věd". Tento titul by se měl stát - alespoň do konečného zákonného vyřešení této otázky - výrazem ocenění zvláště vysoké kvalifikace, prokázané vytvořením závažných, vědecky originálních prací důležitých pro rozvoj bádání v určitém vědním oboru a charakterizujících vyhraněnou vědeckou osobnost.

Další nově přijatá opatření v roce 2002, tzv. Juniorský program AV ČR, jsou zaměřena především na podporu mladých vědeckých pracovníků a na vytváření lepších podmínek pro jejich práci. Je to především doplnění grantového systému Grantové agentury AV ČR o veřejnou soutěž ve výzkumu a vývoji o juniorské badatelské grantové projekty, která je určena pro badatele ve věku do 35 let a jejíž podmínky jsou přizpůsobeny možnostem a potřebám mladých vědeckých pracovníků. Soutěž se setkala s velkým zájmem mladých badatelů - již do jejího prvního kola se přihlásilo 123 navrhovatelů a podpořeno bylo 81 z nich, tj. 65,9 % přihlášených projektů.

Poprvé byla udělena Prémie Otto Wichterleho pro mladé vědecké pracovníky v AV ČR, která je prestižní a výraznou odměnou, určenou pro vybrané, mimořádně kvalitní a perspektivní vědecké pracovníky ve věku do 40 let. Toto ocenění v květnu 2002 převzalo prvních 47 mladých vědců.

Převážně pro podporu mladých vědců je dále určena i interní podpora tzv. "startovacích projektů", jejímž smyslem je pomáhat v zajišťování počátečního financování výzkumných aktivit, které jsou výjimečné svou časovou naléhavostí, inovačním obsahem nebo společenskou důležitostí. Hlavní cílovou skupinou podpory jsou mladí vědečtí pracovníci, kteří končí doktorské studium nebo se vracejí ze zahraniční praxe a kterým je třeba pomoci do doby, než budou moci požádat o standardní badatelský grant nebo jinou běžnou formu finanční podpory.

Z hlediska potřeb nevelkým, ale do budoucna nemálo důležitým příslibem pro zlepšení životních podmínek mladých vědců bylo dobudování a přidělení prvních 18 akademických "startovacích bytů" pro mladé perspektivní vědecké pracovníky. V budování dalších takto určených bytů se intenzivně pokračuje.

Pokračovala spolupráce mezi AV ČR a vládní Radou pro výzkum a vývoj, která se uskutečňovala především prostřednictvím zástupců AV ČR v tomto koordinačním orgánu. Během celého uplynulého období se pověření zástupci AV ČR aktivně zúčastňovali přípravy návrhu nového zákona o veřejných výzkumných institucích. Přijetí tohoto zákona by mělo být v budoucnosti spojeno s podstatnou novelizací dosavadního zákona o Akademii. Ke změnám dojde zejména v právním a ekonomickém postavení pracovišť AV ČR, která se z dosavadních státních příspěvkových organizací budou transformovat na veřejné výzkumné instituce s vlastním majetkem. Příprava této právní normy byla v závěru roku dovedena na úroveň podrobně zpracovaného věcného záměru zákona, který má projednat vláda České republiky.

Ve vnitřním uspořádání AV ČR bylo v roce 2002 důležitou událostí konstituování nového složení Akademického sněmu AV ČR pro funkční období 2002-2006. Členy Sněmu, který se ustavil dne 18. prosince 2002, je vedle 58 ředitelů a 118 volených zástupců vědeckých pracovišť AV ČR také 70 předních představitelů českých vysokých škol i dalších vědeckých institucí a významných odborníků z různých oblastí společenské praxe. Vzhledem k tomuto složení je Akademický sněm nejen nejvyšším samosprávným orgánem AV ČR, ale lze jej pokládat i za jednu z významných reprezentativních institucí celé české vědecké obce.

I věda působí v prostředí a ve vztazích, jež nelze do všech důsledků regulovat právními předpisy. Prostor přesahující působnost právních norem představuje oblast možného vzniku citlivých problémů etických. Z těchto důvodů byla ustavena Vědeckou radou AV ČR Komise pro etiku vědecké práce AV ČR, která je složena ze všeobecně uznávaných vědeckých osobností s vysokým morálním kreditem pod vedením prof. ing. Pavla Kratochvíla, DrSc. Tato komise připravuje etický kodex vědeckého pracovníka AV ČR a bude projednávat obecné a konkrétní otázky z oblasti etiky vědecké práce, podání, podněty a stížnosti pracovníků nebo vědeckých pracovišť AV ČR, které souvisejí s dodržováním etiky vědecké práce, a výjimečně i podání jiných stran, pokud se dotýkají etiky vědecké práce v AV ČR.

V rámci součinnosti vedení jednotlivých vědeckých pracovišť a vedení AV ČR zorganizovala Vědecká rada AV ČR koncem října 2002 dvoudenní setkání ředitelů ústavů a členů Akademické rady k budoucnosti vědy v České republice. Byly zde diskutovány aktuální problémové okruhy, k nimž náležel věcný záměr zákona o veřejných výzkumných institucích, současná podoba a struktura soustavy pracovišť AV ČR, optimalizace vnitřních vztahů ve výzkumné a vzdělávací soustavě České republiky, zejména dělba práce a kvalitativní rozvíjení spolupráce s vysokými školami, uplatnění nových vztahů k aplikovanému výzkumu apod.

V soustavě vědeckých a servisních pracovišť AV ČR se jako prospěšný krok jeví zřízení Regionálního sdružení brněnských pracovišť AV ČR, jehož smyslem je zejména přispívat ke vzájemné informovanosti a spolupráci brněnských pracovišť AV ČR a reprezentovat je vůči orgánům města Brna a Jihomoravského kraje, brněnským vysokým školám i regionálním médiím. V závěru roku pak Akademický sněm schválil sloučení Ústavu pro hudební vědu AV ČR s Etnologickým ústavem AV ČR s účinností k 1. lednu 2003 a s tím, že právním nástupcem Ústavu pro hudební vědu AV ČR se stal Etnologický ústav AV ČR.

Činnost 13 pracovišť AV ČR v roce 2002 nepříznivě ovlivnily povodně. Na postižených pracovištích probíhaly od prvních dnů záchranné práce, prováděné s vysokým nasazením pracovníků. Ke koordinaci těchto prací ustavila předsedkyně AV ČR krizový štáb. Když bezprostřední nebezpečí pominulo, byly při Akademické radě vytvořeny dvě pracovní skupiny - pro odbornou pomoc při záchraně knih a ostatních písemných materiálů a pro posouzení škod na budovách a zařízeních, s dlouhodobějším úkolem koordinovat další sanační a záchranné práce. Na pokrytí škod byla v první fázi záchranných prací vyčleněna mimořádná dotace vlády ve výši 10 mil. Kč, 38 mil. Kč bylo poskytnuto z centrální rezervy AV ČR a 16 mil. Kč přispěla pracoviště z vlastních prostředků. Velký morální i hmotný význam pro pracoviště měly dary desítek institucí i jednotlivců z ČR i ze zahraničí. Bezprostředně po povodních byla zorganizována veřejná sbírka, která sloužila ke zmírnění následků škod pracovníků postižených povodněmi.

I když celkový rozsah povodňových škod na pracovištích AV ČR není malý, podařilo se díky obětavosti, obrovskému osobnímu nasazení, iniciativě a úsilí pracovníků jednotlivých ústavů AV ČR daleko větším škodám zabránit.

V roce 2002 obdrželi jako ocenění významného přínosu v oblasti vědy, prosazování humanitních idejí a mimořádných výsledků práce medaile AV ČR tito čeští i zahraniční vědci:

Čestné medaile DE SCIENTIA ET HUMANITATE OPTIME MERITIS
Prof. Emil Antončík - Institut for Fysik og Astronomi, Arhus, Dánsko
Prof. Dr. Camille Sandorfy - Université de Montréal, Kanada
Prof. Ing. Rudolf Zahradník, DrSc. - Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR

Čestnou oborovou medaili B. BOLZANA za zásluhy v matematických vědách
Prof. Jean Mawhin - Université catholique de Louvain, Belgie

Čestné oborové medaile E. MACHA za zásluhy ve fyzikálních vědách
Prof. RNDr. Richard Gerber, CSc., DSc. - University of Salford, V. Británie
Prof. Ole Krogh Andersen - Max-Planck-Institut für Festkörperforschung, BRD
Prof. Dr. Heinrich Hora - University of New South Wales, Sydney, Austrálie
Doc. RNDr. Jiří Vaněk, DrSc. - Geofyzikální ústav AV ČR
RNDr. Vladislav Babuška, DrSc. - Geofyzikální ústav AV ČR
RNDr. Vladimír Čermák, DrSc. - Geofyzikální ústav AV ČR

Čestné oborové medaile G. J. MENDELA za zásluhy v biologických vědách
Prof. William Charles Earnshaw, B.A., Ph.D. - University of Edinburgh, V. Británie
Prof. Ueli Aebi, B.Sc., Ph.D. - Univerzita Basilej, Švýcarsko
Prof. Dr. Harold zur Hausen - Deutsches Krebsforschungszentrum, BRD
John J. Eppig, PhD. - The Jackson Laboratory, Maine, USA
Prof. Thomas R. Cech - Howard Hughes Medical Institute, Chevy Chase, USA
Prof. Eva Klein, MD, DSc. - Karolinska Institutet, Stockholm, Švédsko

Čestné oborové medaile J. E. PURKYNĚ za zásluhy v biologických vědách
Prof. Dr. Naranjan S. Dhalla - University of Manitoba, Winnipeg, Kanada
Prof. Jacques Genest, MD - Clinical Research Institut of Montreal, Kanada

Čestné oborové medaile J. DOBROVSKÉHO za zásluhy ve společenských vědách
Prof. PhDr. S. V. Nikolskij - Institut slavjanovedenija i balkanistiky AN, Rusko
PhDr. O. M. Malevič, CSc., dr.h.c. - v důchodu, St. Petěrburg, Rusko
Prof. PhDr. Antonín Měšťan, DrSc. - Universita Freiburg, BRD
PhDr. Mojmír Otruba, DrSc. - Ústav pro českou literaturu AV ČR
Prof. PhDr. Lubomír Doležel, CSc. - emeritní profesor University of Toronto, Kanada
Doc. Janko Bačvarov - Sofijská univerzita Sv. Klimenta Ochridského, Bulharsko

Čestné oborové medaile F. PALACKÉHO za zásluhy ve společenských vědách
Prof. PhDr. Petr Wittlich, CSc. - Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Prof. Dr. Hans Lemberg - emeritní profesor, Marburg, BRD
Prof. zw. dr. hab. Jan Seredyka - emeritní profesor, Opolská univerzita, Polsko.

Podle zákona č. 130/2002 Sb. a příslušných prováděcích nařízení vlády bude od roku 2003 obnoveno udělování Cen AV ČR za mimořádné výsledky v oblasti výzkumu a vývoje. Soustava těchto cen zahrnuje - vedle dříve udělovaných cen za dosažené vynikající výsledky velkého vědeckého významu a cen pro mladé vědecké pracovníky - i ceny AV ČR za zvláště úspěšné řešení programových a grantových projektů. K ocenění dlouhodobé a systematické činnosti při popularizaci vědeckých poznatků byla na návrh Vědecké rady AV ČR nově zřízena čestná medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy.

Charakteristiky obsahového zaměření a hlavních výsledků výzkumné činnosti pracovišť AV ČR a jejích ostatních aktivit - vědecké výchovy, účasti na vysokoškolském vzdělávání, podílu na praktické realizaci dosažených výsledků, popularizaci vědy, hospodaření a dalších - jsou obsahem jednotlivých kapitol této zprávy a jejích příloh.