Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

AV ČR v roce 2004 pokračovala v hledání nových a pro veřejnost srozumitelných forem prezentace konkrétních vědeckých aktivit i zásadních celospolečenských problémů souvisících s vědou a výzkumem. Na získávání mládeže s cílem posílit povědomí o významu vědních oborů pro kvalitní rozvoj společnosti a vzbudit aktivní zájem o badatelskou činnost se zaměřil pokračující cyklus přednášek pro středoškolské studenty Nebojte se vědy a odborné i laické veřejnosti byl určen cyklus přednášek Akademická Praha, pořádaný ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.

    Mezi nejprestižnější akce organizované AV ČR patřilo zasedání Velké poroty pro udělení Descartesovy ceny EU a slavnostní předání těchto cen vybraným evropským vědcům. Akce se uskutečnila ve dnech 1. a 2. prosince 2004 v prostorách budovy AV ČR (1. prosince) a na Pražském hradě (2. prosince) a účastnili se jí mj. prezident ČR Václav Klaus, komisař EU pro vědu Janez Potočnik, soutěžní porota v čele s její předsedkyní Ene Ergmaovou a mnoho dalších představitelů evropské i domácí vědy. Vyhlášení výsledků se těšilo velké pozornosti sdělovacích prostředků.

    Ve dnech 8.-14. listopadu 2004 se konal Týden vědy a techniky 2004, na jehož uspořádání AV ČR spolupracovala s Britskou radou, která připravila interaktivní program Expedice na Mars, s Americkým vědeckým informačním střediskem, o.p.s., Grantovou agenturou ČR a Učenou společností ČR. Mediálními partnery byly Český rozhlas 1-Radiožurnál a Herafilm Science Media-Popularis. Bylo uspořádáno patnáct přednášek, které navštívilo přes 2 000 zájemců, převážně středoškolských studentů, dvě besedy u kulatého stolu a dvě výstavy. Letos poprvé byly přednášky a besedy přenášeny on-line po internetu. Součástí Týdne vědy a techniky byly Dny otevřených dveří na 53 pracovištích AV ČR, které navštívilo přes 7 000 zájemců. Ve stejném termínu se konalo také šest přednášek Evropského týdne mozku, pořádaného ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny.

    Ve spolupráci s pracovišti AV ČR a Radou pro popularizaci vědy AV ČR se uskutečnilo 25 tiskových konferencí a seminářů. Mezi nejúspěšnější patřily např. tiskové konference s nositeli Nobelovy ceny za fyziku Ricardem Giacconim a Jamesem W. Croninem; velké pozornosti se těšila také témata 50 let CERN, Kultura, rasismus, nacionalismus, Čeština v současnosti, Jak s vědou v médiích? a prezentace dokumentárního filmu Louže.

    AV ČR vydávala měsíčník Akademický bulletin, Informační měsíčník a interní Věstník určený ředitelům pracovišť AV ČR. Prostřednictvím Tiskového odboru vydala 49 tiskových zpráv z nejrůznějších oborů své činnosti. Jistě i díky nim se v roce 2004 v tištěných a elektronických médiích objevilo 4 222 příspěvků týkajících se AV ČR, což je oproti roku 2003 o téměř 600 tiskových ohlasů více.

    Pokračoval dvouletý projekt financovaný Evropskou unií s názvem ETHNIC, jehož cílem je zlepšit povědomí o vědě a technologiích mezi etnickými minoritami. Cílovou skupinou v ČR je romské etnikum. Pro ně byly v průběhu roku 2004 uskutečněny setkání na školách, semináře, diskuse, informační dny o vědě a exkurze na vědecká pracoviště. Projektu věnovaly značnou pozornost sdělovací prostředky.

    Také jednotlivá pracoviště AV ČR připravila řadu popularizačních vzdělávacích akcí, někdy i celoevropského významu. Příkladem může být účast Astronomického ústavu na evropském projektu Venus Transit 2004 (pozorování přechodu Venuše přes sluneční disk), který byl určen především školní mládeži, nebo podíl Fyzikálního ústavu na akcích připomínajících 50. výročí založení laboratoře CERN.

    K významným aktivitám ve všech vědních oblastech patří přednášková činnost. Odborníci z ústavů (Geofyzikální ústav, Ústav organické chemie a biochemie, Ústav makromolekulární chemie, Ústav pro jazyk český) přednášejí jak na základních a středních školách, tak pro celou veřejnost. Ústav živočišné fyziologie a genetiky pořádal sérii přednášek Mendel Lectures v Mendlově centru v Brně. Ústav makromolekulární chemie se zapojil do projektu Otevřená věda zaměřeného na podporu vědeckého a technického vzdělání středoškolských pedagogů a studentů.

    K popularizační činnosti patří i odborná garance olympiád pro žáky základních a středních škol (matematické, chemické, češtinářské aj.) nebo organizování letních škol pro studenty (např. Ústavem molekulární biologie rostlin a Ústavem ekologie krajiny).

    Veřejnosti se akademická pracoviště prezentují prostřednictvím televizního maga-zínu Popularis (např. příspěvky Mladá vědkyně o K. Luterové z Fyzikálního ústavu, Jak se měří Země o činnosti Ústavu struktury a mechaniky hornin, příspěvky věnované práci vědců v Ústavu organické chemie a biochemie či mapující problematiku tkáňově specifických kmenových buněk v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky) nebo dokumentárních a výukových filmů (např. filmy Život kukuřičného pole a Louže, vzniklé ve spolupráci Entomologického ústavu a studia FATE, film Botanický ústav společnosti Fontis, s. r. o., výukové filmy Mikrobiologického ústavu v Třeboni).

    Významnou složkou popularizace vědeckých výsledků jsou výstavy (např. stálá expozice na Pražském hradě Příběh Pražského hradu vzniklá za přispění Archeologického ústavu Praha a Ústavu dějin umění nebo výstavy Řasy, sinice a vodní květy v našich přehradách, Voda 2004 a Ekologie v objektivu pořádané Hydrobiologickým ústavem či výstava Poklady ukryté v podzemí Perského zálivu připravená Geologickým ústavem. V Českém centru v Berlíně byla za přispění Ústavu dějin umění uspořádána výstava Josef Sudek. Designfotografie der dreissiger Jahre. Tiskový odbor AV ČR dále uspořádal 15 výstav v prostorách budovy AV ČR na Národní třídě, z nichž nejúspěšnější byly výstava knih z produkce nakladatelství Filosofia, výstava ilustrací Adolfa Borna a výstava k Týdnu vědy a techniky 2004.

    Činnost AV ČR popularizují také vydávané knižní nebo elektronické publikace představující jednotlivá pracoviště (např. informační CD-ROM Ústavu teoretické a aplikované mechaniky o historii ústavu i celé AV ČR nebo internetový časopis SO-CIOweb Sociologického ústavu sloužící komunikaci akademické sociologické obce s veřejností).