Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

4. Spolupráce s podnikatelskou sférou a dalšími institucemi

Jednou z priorit zakotvených v koncepčních dokumentech AV ČR je přenos výsledků výzkumu do praxe. Pro podporu tohoto procesu vznikla v roce 2005 Rada pro spolupráci AV ČR s podnikatelskou a aplikační sférou . Jejím posláním je hledat cesty k využití výsledků výzkumu pracovišť AV ČR ve společenské a průmyslové praxi stejně jako podpora pracovišť Akademie při transferu poznatků do aplikační sféry. Činnost Rady by měla přispět k vypracování zásad AV ČR pro ochranu duševního vlastnictví, vypracování pravidel pro hmotnou zainteresovanost pracovišť a vědeckých pracovníků na praktickém využití výsledků výzkumu a správě patentové a licenční agendy Akademie.
Subjekty z oblasti podnikatelské a aplikační sféry byly při řešení několika desítek grantových projektů Grantové agentury ČR partnery pracovišť AV ČR. Spoluprací s průmyslovými partnery na inovacích různých řádů se zabývala více než třetina projektů v programech Podpora projektů cíleného výzkumu a Informační společnost. Také v roce 2005 nově vyhlášený program Nanotechnologie pro společnost díky značnému důrazu na účast partnerů z aplikační sféry v jednotlivých projektech značně přispěje v dalších letech k vyšší intenzitě spolupráce s podnikatelskou a aplikační sférou. Oblast přímé spolupráce založená na dohodách mezi podnikatelskými subjekty a pracovišti AV ČR významně přispívá k procesu transferu technologií a poznatků. Také hospodářské smlouvy se významně podílejí na převodu badatelských výsledků do aplikační sféry. Výsledky výzkumu dosažené v AV ČR jsou uplatňovány v průmyslových podnicích, zemědělství, ochraně životního prostředí a kulturních hodnot, ve zdravotnictví i při zkoumání stavu české společnosti.
Pro podporu transferu nových technologií a v inovačním procesu mají velký význam projekty podporované Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, a to především v programu TANDEM. Pracoviště AV ČR se podílela na řešení projektů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR. Příklady aplikací badatelských poznatků dokumentují tyto vybrané výsledky a projekty:

  • výzkum degradačních procesů oceli používané pro silnostěnné trubky v tepelných elektrárnách ( Fyzikální ústav – Integrita a bezpečnosť oceľových konštrukcií, a.s., Bratislava)
  • měření průměrné drsnosti a homogenity povlaků oceli odolných proti korozi v solném prostředí ( Fyzikální ústav – Výzkumný a zkušební letecký ústav v Praze – HVM Plasma spol. s r.o., Praha)
  • provedení osobní dozimetrie posádek letadel, jejíž výsledky byly předány jednotlivým leteckým společnostem ( Ústav jaderné fyziky – ČSA, a. s – Travel Service, s.r.o – Fischer air, s.r.o. – ABA air, a.s.)
  • příspěvek ke standardizaci programového vybavení pro automobilový průmysl (Ústav teorie informace a automatizace – Fakulta elektrotechnická ČVUT – Unis, s.r.o.)
  • komplexní analýza rozvoje porušení železničních dvojkolí a hodnocení odolnosti materiálu vůči lomu. Získané poznatky vedou k optimalizaci technologie výroby železničního dvojkolí a ke zvýšení bezpečnosti provozu ( Ústav fyziky materiálů – Bonatrans, a.s.)
  • realizace plazmového reaktoru pro zplynování pevných organických látek a vitrifikaci anorganických látek s novým typem plazmatronu. Plazmatron je využitelný pro návrh zařízení na likvidaci odpadů a produkci energetických plynů z odpadu a biomasy ( Ústav fyziky plazmatu – Envitech – Universita Gent)
  • snížení nejistoty při zpřesnění měření frekvenční stability a časových intervalů v ultracitlivých kalibracích frekvenčních zdrojů a hodin ( Ústav radiotechniky a elektroniky)
  • vibrodiagnostický systém pro měření kmitání lopatek oběžného kola turbiny v provozních podmínkách ( Ústav termomechaniky – Starmans Electronics, s.r.o., Praha – škoda Power, s.r.o., Plzeň)
  • vývoj speciálních teplotních čidel pro měření rychlých změn teploty ( Ústav termomechaniky – Fakulta strojního inženýrství VUT Brno)
  • analýza příčin havárie ropovodu Družba v lednu 2005. Byla identifikována extrémně nízká lomová houževnatost materiálu trubky v místě iniciace trhliny ( Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  • odvození indexu LSF(Large Scale Flood) pro hodnocení kombinované extremity meteorologických prvků před dešťovými povodněmi. Byla prokázána dobrá schopnost indexu detekovat povodňové nebezpečí 3–4 dny před kulminací větších toků ( Ústav fyziky atmosféry – Český hydrometeorologický ústav)
  • vývoj aparatury pro měření spektrálního složení radiových signálů při elektromagnetické karotáži vrtů na svahových deformacích ( Ústav geoniky Geotest, a.s.)
  • kontrola české gramatiky, počítačový program, který kontroluje gramatickou správnost textu, tj. nejen pravopis jednotlivých slov, ale i gramatickou správnost větných celků, a upozorňuje autora textu na chyby. ( Ústav pro jazyk český – společnost Microsoft , která se po zhodnocení kvalit produktu rozhodla nástroj odkoupit a integrovat jej prozatímně do české verze sady MicrosoftOffice 2003; pro uživatele byl produkt zpřístupněn k volnému stažení na jejích internetových stránkách).
(Obrázek 20 a 21)

Efektivní spolupráce pracovišť AV ČR se subjekty podnikatelské a aplikační sféry existuje v oblastech zdravotnictví a aplikací výsledků výzkumu v oblasti chemie . Pracoviště AV ČR jsou řešiteli a spoluřešiteli množství grantových projektů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva zemědělství ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR. Podporu řadě projektů s aplikačním výstupem poskytuje Grantová agentura ČR. Spolupráce se subjekty aplikační sféry probíhala zejména v následujících příkladech projektů:
  • matematický model tavicího procesu pro průmyslová skla ( Ústav anorganické chemie – Asahi Glass, Japonsko)
  • zjištění podmínek pro odstraňování bublin z průmyslových skel za sníženého tlaku ( Ústav anorganické chemie – Saint Gobain Recherche)
  • vývoj metody pro testování proton inzerujících elektrodových materiálů založené na měření výstupní práce ( Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Cegasa, španělsko)
  • výzkum elektrodových materiálů z TiO 2 (B) vedl k podání patentové přihlášky ( Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského – High Power Lithium S.A., švýcarsko)
  • návrh a ověření nové technologie pro výrobu aromatického oleje z ropy, který je použit jako změkčovadlo pro zlepšení vlastností kaučuku ( Ústav chemických procesů – Paramo, a.s., Pardubice)
  • stanovení charakteristik průběhu vytvrzování, vývoj struktury a výsledné vlastnosti tří typů polymerních vytvrzovacích směsí – epoxidových, polyuretanových a organicko-anorganických ( Ústav makromolekulární chemie – Synpo, a.s . – DuPont)
  • vývoj nové technologie přípravy glykopeptidového imunoterapeutika Likopid (Ústav organické chemie a biochemie – Shemyakin-Ovchinikov Institute of Bioorganic Chemistry RAN, Moskva – Peptek, a.s.)
  • vývoj lékové formy liposomálních a tetraetherových preparátů pro fotodynamickou terapii zhoubných nádorů v rámci mezinárodního programu EUREKA ( Fyziologický ústav – RCD, s.r.o., Dobřichovice)
  • ověření techniky separace řas od tekuté fáze v solárních fotobioreaktorech s tenkou vrstvou pomocí dekantéru, talířové a tryskové odstředivky. Fotosyntetická účinnost navrženého systému je vyšší než 6 % ( Mikrobiologický ústav – Westfalia Separator)
  • testování vlivu vybraných psychofarmak na strukturu lipidické dvojvrstvy ( Ústav experimentální medicíny – 1. lékařská fakulta UK – Zentiva, a.s.)
  • vývoj scaffoldů pro artificiální tkáně (Ústav experimentální medicíny – CartBank)
  • identifikace dvou hlavních forem potenciálního onkogenního proteinu CA IX (karbonická anhydráza IX) ( Ústav molekulární genetiky – Bayer Corp. , USA)

Několik set expertiz, posudků a analýz vypracovávají každoročně pracovníci pracovišť AV ČR pro uživatelskou sféru včetně orgánů státní a územní samosprávy i správních institucí EU či Světové banky. Na této činnosti se velmi významně podílejí pracoviště z oblasti věd humanitních. Ústav státu a práva vypracoval 110 odborných stanovisek a poskytoval konzultace především institucím veřejného sektoru. Archeologický ústav v Brně zpracoval na 330 odborných expertiz, určujících zvláště podmínky ochrany archeologických lokalit a archeologických kulturních památek. Archeologický ústav v Praze provedl ve 122 případech rozsáhlejší archeologický průzkum na základě dohody s investorem, dále bylo realizováno na 12 geofyzikálních měření, přičemž za nejvýznamnější objev je možno považovat zjištění minimálně čtyřnásobného opevnění kolem hradiště Zámka v Praze–Bohnicích. Několik následujících příkladů ilustruje různorodost řešených problematik:
  • pokračování v sérii ekonomických přehledů Czech Republic, jejichž cílem je přinášet aktuální nezkreslený ekonomicko-politicko-společenský popis současného a očekávaného vývoje České republiky ( Národohospodářský ústav)
  • průzkum veřejného mínění v oblasti bezpečnosti potravin ( Sociologický ústav – Ministerstvo zemědělství ČR)
  • záchranný archeologický průzkum  na Opavském městském hradu (Archeologický ústav Brno)
  • zahájení činnostikonvenční radiouhlíkové laboratoře s názvem Česká radiouhlíková laboratoř (CRL) ( Archeologický ústav Praha – Ústav jaderné fyziky )
  • výzkum pohřebiště u Zlončic na Mělnicku, dokladující nekropoli základní společenské jednotky raného středověku ( Archeologický ústav Praha)
  • pokračující vydávání souborného díla Antonína Dvořáka ve spolupráci s nakladatelskou firmou Bärenreiter ( Etnologický ústav)

Kromě uvedených výsledků a projektů se pracovníci ústavů AV ČR podíleli na vypracování velkého množství technických norem, analýz, metodik, měření, laboratorních testů a diagnostických metod.

Tabulka 2: Přehled o počtech udělených patentů, přihlášených vynálezů a platných licenčních smluv v AV ČR
Pracoviště Patenty udělené Přihlášky vynálezů Platné licenční smlouvy
v ČR v zahraničí celkem z toho v r. 2005
Fyzikální ústav 1 1      
Ústav fyziky plazmatu 1   1 1  
Ústav informatiky     1    
Ústav teorie informace a automatizace   1      
Ústav přístrojové techniky     2 1  
Ústav radiotechniky a elektroniky 1   2    
Ústav termomechaniky     4    
Ústav geoniky     1    
Ústav struktury a mechaniky hornin     3    
Ústav anorganické chemie 3   2 2 1
Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského     1    
Ústav chemických procesů 1 8 1 1  
Ústav analytické chemie     2    
Ústav makromolekulární chemie 3 1 3 15 1
Ústav organické chemie a biochemie 5 2 8 4 1
Entomologický ústav 1 1      
Mikrobiologický ústav 4   1    
Ústav experimentální botaniky   5 12 107 13
Ústav experimentální medicíny 3        
Ústav molekulární biologie rostlin 1        
Ústav molekulární genetiky 1   1 2  
AV ČR celkem 25 19 45 133 16