Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR soutěž Věda fotogenická

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která trpí závažnou formou nádorového onemocnění. Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV.

Jelikož Katareeya pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemá nárok na veřejné zdravotní pojištění.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < září > 
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Astronaut Andrew Feustel v České republice

Americký astronaut Andrew Feustel, jenž byl dvakrát na oběžné dráze Země a který vzal na poslední misi raketoplánu Endeavour postavu Krtečka, převzal 1. srpna 2011 z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění AV ČR De scientia et humanitate optime meritis. Andrew Feustel je v Česku na pozvání AV ČR, ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA v ČR a Českou kosmickou kanceláří.

 

Reportáž z návštěvy A. Feustela

Záznam besedy s A. Feustelem v AV ČR

 
Čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis AV ČR uděluje významným tuzemským a zahraničním osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, vzdělanosti, kultury a prosazování humanitních idejí. V uplynulých letech ji obdrželi mj. prof. Antonín Holý, prof. Pavel Klener, prof. Erazim Kohák, dirigent Zdeněk Mácal či další astronaut s českými kořeny Eugene A. Cernan.
 
„Doufám, že toto ocenění bude dobrým stimulem pro pokračování velmi úspěšné spolupráce mezi AV ČR a NASA, speciálně pak mezi Akademií věd a Andrewem Feustelem,“ zdůraznil při předání čestné medaile a diplomu předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Slavnostní akt se uskutečnil v úvodu tiskového brífinku v sídle AV ČR, jehož se kromě amerického astronauta a jeho manželky Indiry se syny zúčastnili i ředitel Astronomického ústavu AV ČR Petr Heinzel, ředitel Amerického centra Velvyslanectví USA v ČR Miroslav Konvalina a ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.
 
Jiří Drahoš na brífinku mimo jiné připomněl potřebu pěstovat v mladých lidech zájem o vědu a technické i přírodovědné obory, a to již od útlého dětství. „Nestačí se jim věnovat až od doby, kdy jsou na střední či vysoké škole. Proto jsme se dohodli s americkou ambasádou, že vyhlásíme program, který má podpořit zájem o studium inženýrských a technických věd. Představa je taková, že se programu zúčastní vybrané firmy a studenti končící základní školy. Studenti by měli praktickou možnost s institucemi spolupracovat. A Andrew Feustel bude garantem programu,“ upřesnil Jiří Drahoš.
 
Rovněž Andrew Feustel ocenil pomoc a podporu Akademie věd ČR a předal jejímu předsedovi prof. Jiřímu Drahošovi pamětní panel s koláží tvořenou fotografiemi z posledního letu raketoplánu Endeavour, znakem této mise a českou vlajkou. „Tato vlajka byla na palubě při naší misi STS-134, vrátila se v pořádku z kosmu a nyní vám ji předávám jako výraz díku za vaši podporu a skvělou spolupráci,“ pronesl Andrew Feustel. Americký astronaut se též svěřil se svými úžasnými pocity, které zažíval na palubě raketoplánů: „Vesmírné lety vás změní. Uvědomil jsem si, jak je Země krásná a křehká. Při pohledu na ni nevidíte hranice států ani války. Je důležité, abychom dokázali žít v míru a harmonii.“
 
Do vesmíru letěl Andrew Feustel už v roce 2009 jako účastník letu raketoplánu Atlantis STS-125 k poslední servisní misi u Hubbleova kosmického dalekohledu. V obou případech si na palubu s sebou vzal vybrané symboly z České republiky, v roce 2009 Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku a v roce 2011 plyšovou postavičku Krtečka Zdeňka Milera.
 

V programu nynější návštěvy Andrewa Feustela jsou veřejné besedy a autogramiády. Do České republiky s ním přicestovali také jeho synové a manželka Indira, jejíž matka je Češka a otec Ind.

 

Andrew Feustel převzal nejvyšší ocenění AV ČR (1. 8. 2011)

 

29_7_11_Feustel_letiste_foto_skys-x4x.jpg29_7_11_Feustel_letiste_foto_skys-x6x.jpg29_7_11_Feustel_letiste_foto_skys-x6x.jpg29_7_11_Feustel_letiste_foto_skys.jpg

 
 

Přílet amerického astronauta do Prahy (29. 7. 2011)

 

29_7_11_Feustel_letiste_foto_skys-x1x.jpg

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

Připravily: Odbor mediální komunikace (Kancelář AV ČR) a Astronomický ústav AV ČR

10.8.2011