|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Blíží se 24. podzimní knižní veletrh

Ve dnech 17. a 18. října 2014 se v Havlíčkově Brodě představí více než 150 nakladatelů v rámci již 24. podzimního knižního veletrhu. Mottem letošního ročníku, který se tradičně uskuteční v Kulturním domě Ostrov, budou Knihy a hvězdy. V bohatém doprovodném programu vystoupí na 80 hvězdných i zatím méně známých spisovatelek a spisovatelů.

Příznivci české prózy se mohou těšit na setkání s Michalem Vieweghem, Jiřím Stránským, Ivanem Klímou, Tomášem Zmeškalem, Ivanou Myškovou, Petrem Prouzou, Janem Němcem, Martinem Reinerem, Irenou Douskovou, Radkou Denemarkovou, Edou Kriseovou, Jiřím Hájíčkem a dalšími. Na veletrh přijede i mnoho básníků – Jiří Dědeček, Ondřej Hanus, Věra Rosí, Svatava Antošová, Božena Správcová, Lubor Kasal, Jiří Žáček. Literaturu faktu představí Jiří Růžek (V labyrintu tajných zpravodajských služeb), Milan Uhde a Jan Jelínek (A kde byl bůh – výpovědi lidí, kteří přežili holocaust), Jiří Padevět (Průvodce protektorátní Prahou), Blanka Kostřicová (Sestupy a naděje Jana Balabána), Ladislava Chateau (Vlak do Výmaru), Milena Štráfeldová (Guláš pro Masaryka), Jiří Křesťan (Případ Václava Talicha), Karel Hvížďala, Radim Uzel aj. Tradičně hodně autorů přijíždí na veletrh za dětskými čtenáři. Letos to budou Martin Vopěnka, Jitka Nováková, Petra Soukupová, Jarmila Beranová, Terezie Radoměřská či Petra Braunová. Ze Slovenska přijedou bestsellerový autor Gustáv Murín (Slovenská mafie v Praze) a Štefan Šimko (Pasenie mamutov), z Rakouska autor českého původu Stanislav Struhar, bude číst z knihy povídek Cizinky. O české literatuře v Rakousku promluví význačná bohemistka Christa Rothmeier. Slavným osobnostem Vysočiny bude věnovaná beseda s Lucií Tučkovou o knize Suzanne Renaud, Petrkov 13 a s Milenou Lenderovou o knize Dcera národa Zdeňka Havlíčková. Překladovou literaturu zastoupí Kalevala Eliase Lönnrota a Josefa Holečka v moderní kritické perspektivě Jana Čermáka, William Shakespeare ve fascinujícím podání Martina Hilského, argentinský autor detektivek Juan José Saer, francouzský filozof Alain Besancon v podání Josefa Mlejnka aj. K nejoblíbenějším pořadům bude jistě patřit přednáška Jiřího Grygara na téma Knihy a hvězdy.

Při veletrhu bude tradičně zahájena výstava ilustrací v Galerii výtvarného umění (letos věnovaná dílu Pavla Čecha) a zrovna tak tradičně budou uděleny ceny: cena Littera Astronomica (jméno laureáta bude oznámeno začátkem října) a ceny za nejkrásnější knihy – cena Kraje Vysočina a Českého rozhlasu Region za nejkrásnější knihu Vysočiny, cena města Havlíčkova Brodu za nejkrásnější knihu veletrhu a cena Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. (hlavního sponzora veletrhu) za nejkrásnější dětskou knihu. Jména oceněných autorů a nakladatelů budou oznámena na slavnostním večeru, který pořádá hejtman Kraje Vysočina a ředitelka Krajské knihovny Vysočiny na závěr prvního dne veletrhu – v pátek 17. října ve 20 hodin.

V pátek 17. října bude veletrh otevřen od 10 do 19 hodin, v sobotu 18. října od 9 do 17 hodin. Dvoudenní slosovatelná vstupenková knížečka stojí 50 Kč, obsahuje kupony na slevy u několika nakladatelů, slevu na vstupenky na koncert Rock for Book, bezplatnou vstupenku do Galerie výtvarného umění a Muzea Vysočiny a slosovatelný kupon, na nějž návštěvníci veletrhu mohou vyhrát zajímavé knižní a vinařské ceny.
Podrobné a průběžně aktualizované informace nejen o doprovodném programu veletrhu lze získat na internetových stránkách www.hejkal.cz .

Markéta Hejkalová,
ředitelka 21. Podzimního knižního veletrhu

8 Sep 2014