Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Český matematik získal prestižní grant ERC

Prof. RNDr. Eduard Feireisl, DrSc., z Matematického ústavu (MÚ) AV ČR byl oceněn Evropskou radou pro výzkum (ERC) za výsledky dosažené v matematickém modelování pohybu a výměny tepla v plynech. Jako jediný z českých zástupců letos získal finanční podporu v rámci prestižní soutěže „ERC Advanced Grants“ (AdG2012), vypsané pro zkušené výzkumné pracovníky. Prof. Feireisl uspěl s projektem „Mathematical Thermodynamics of Fluids“ a po Josefu Michlovi (2008), Detlefu Schröderovi (2008) a Tomáši Jungwirthovi (2011) je teprve čtvrtým držitelem AdG v České republice.

 
Z 2304 podaných návrhů na udělení Adg2012 bylo podpořeno 302 projektů v celkové výši 680 mil. eur. Grant přidělený prof. Feireislovi je pětiletý a činí přibližně 18 milionů korun. O vysokých odborných kvalitách prof. Feireisla svědčí i skutečnost, že ho Evropská matematická společnost pověřila vedením programového výboru 6. evropského kongresu matematiky v Krakově v červenci 2012. Je také jedním z hlavních pořadatelů konference Equadiff 13 o diferenciálních rovnicích, které se podle předpokladu zúčastní letos v srpnu kolem 300 odborníků z celého světa (viz http://equadiff.zcu.cz).
 
Výzkumná práce prof. Eduarda Feireisla
Tradiční mechanika a termodynamika kontinua spočívala na předpokladu, že pohyb každé částice lze popsat pomocí zákonů klasické mechaniky. Odvozené parciální diferenciální rovnice (Navierovy-Stokesovy-Fourierovy rovnice) jsou však velmi obtížně řešitelné a v okolí singularit (víry, turbulence), které nutně vznikají v prouděních s vysokou energií, neposkytují spolehlivý obraz reality. Funkční statistický popis využívající molekulární dynamiku je zase k dispozici jen ve speciálních případech. Podstatou Feireislova objevu je to, že se nepokouší předepisovat jednotlivým částicím, jak se mají pohybovat, žádá jen, aby se řídily následujícím zákonem: pokud si částice mezi sebou předají energii, celkový součet jejich energií se zachová, přitom však míra entropie každé částice vzroste. Neurčuje se, kolik energie si částice mají předat, a také se předem nestanovuje, o kolik jim má vzrůst entropie. Odstranění fyzikálních předpokladů, jejichž platnost stejně nelze v rámci teorie spojitých prostředí ověřit, pak překvapivě vede k matematické úloze, která je řešitelná. Je pravděpodobné, že podobné principy se uplatní také u jiných fyzikálních úloh a zahájí novou etapu vnímání termodynamiky kontinua.
 
Kontakt: prof. RNDr. Eduard Feireisl, DrSc., Matematický ústav AV ČR, tel.: 222 090 737, e-mail: feireisl@math.cas.cz , URL: http://www.math.cas.cz/homepage/main_page.php?id_membre=37
 
Připravily: Matematický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

23 Jan 2013