Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR soutěž Věda fotogenická

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která trpí závažnou formou nádorového onemocnění. Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV.

Jelikož Katareeya pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemá nárok na veřejné zdravotní pojištění.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < říjen > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Matematik prof. M. Fiedler vyznamenán Medailí Josefa Hlávky

Pět badatelů AV ČR získalo Cenu Josefa Hlávky
 
Medailí Josefa Hlávky byl na návrh předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše vyznamenán v předvečer Státního svátku ČR – Dne boje za svobodu a demokracii – prof. RNDr. Miroslav Fiedler, DrSc., z Ústavu informatiky AV ČR. Toto ocenění udělované Nadací „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ a určené nestorům a zakladatelským osobnostem české vědy a umění převzalo v sobotu 16. listopadu 2013 na zámku v Lužanech u Přeštic osm laureátů. Zároveň byly uděleny i Ceny Josefa Hlávky nejlepším studentům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým talentovaným badatelům z Akademie věd ČR.

 

prof. RNDr. Miroslav Fiedler, DrSc.
Přední český matematik se specializací na lineární a numerickou algebru, teorii grafů a euklidovskou geometrii. Je autorem řady významných vědeckých článků a několika monografií. Zavedl pojem algebraické souvislosti, který umožňuje jisté charakteristiky grafů popsat a vyhodnocovat algebraickými metodami. Dnes se proto v algebraické teorii grafů objevují termíny Fiedlerův vektor či Fiedlerovo uspořádání. Od roku 1952 pracoval v Matematickém ústavu Československé akademie věd, vyučoval na Univerzitě Karlově a také na několika zahraničních vysokých školách. V současnosti působí v Ústavu informatiky AV ČR a je řádným členem Učené společnosti České republiky. U příležitosti jeho osmdesátých narozenin uspořádala v roce 2006 česká Akademie věd mezinárodní konferenci, na které byla profesoru Fiedlerovi předána čestná medaile De scientia et humanitate optime meritis.
V roce 2007 ho český prezident Václav Klaus „za zásluhy o stát v oblasti vědy“ vyznamenal medailí Za zásluhy.

Prof. Miroslav Fiedler
 
Cena Josefa Hlávky – udělená pracovníkům AV ČR
Mgr. Hana V. Bortlová Ph.D., Ústav pro soudobé dějiny AV ČR
Ing. Daniel Gazda, Ph.D., Ústav jaderné fyziky AV ČR
Mgr. Magdalena Lučanová, Botanický ústavAV ČR
Ing. Ondřej Novák, Ph.D., Fyzikální ústav AV ČR
Ing. Elena Tomšík, Ph.D., Ústav makromolekulární chemie AV ČR
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

 

16.11.2013