Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

1989: Thinking Revolution in East-Central Europe

Mezinárodní vědecká konference
 
Mezinárodní vědecká konference nazvaná „1989: Thinking Revolution in East-Central Europe“ se koná ve dnech 2.–3. října 2014 v pražské Lannově vile. Společně ji uspořádaly Oddělení pozdního socialismu a postsocialismu Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Oddělení pro studium moderní české filozofie Filosofického ústavu AV ČR. Konference se účastní přední světoví odborníci z amerických a západoevropských univerzit, kteří rok 1989 představují jako námět rozličných myšlenkových a politických konceptů, a zdůrazní tak širší souvislosti událostí, jež před 25 lety zásadně ovlivnily vývoj zemí střední a východní Evropy.

 

 
Podle Dr. Vítězslava Sommera, jednoho z hlavních organizátorů akce, bylo snahou vymknout se zažitým rituálům klasických historických konferencí. „Vznikl nápad uspořádat konferenci, která by se ani tolik nezabývala samotnými událostmi, ale spíš tím, jak se o těch událostech myslelo a jak byly reflektovány v různých myšlenkových směrech, v různých konceptualizacích společenských vědců a filozofů,“ uvedl Dr. V. Sommer.
 
Ředitel Filosofického ústavu AV ČR PhDr. Ondřej Ševeček, Ph.D., poznamenal, že letošní rok je výjimečný v tom, že významných výročí je několik, a ta se skloubila. „Je to důležité pro širší pohled na 20. století. Připomínáme si 100 let od začátku 1. světové války, která byla obrovským zlomem a z pohledu historiků zásadním způsobem změnila společnost, a zároveň i 25 let od pádu komunismu. Souřadnice těchto výročí jsou poměrně významné a zajímavé, a to je jistě důvod, proč u nás i v řadě dalších evropských zemí se letos konají velmi důležité konference.
 
Podrobné informace naleznete v  tiskové zprávě
 
Mezinárodní vědecká konference nazvaná 1989: Thinking Revolution in East-Central Europe
  Foto: Martina Poliaková
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

2 Oct 2014