Vyhledávání


Světová premiéra původního znění Dvořákovy opery Alfred

Kabinet hudební historie EÚ AV ČR spolupracuje na přípravě provedení a CD.

A-Dvorak.jpg

Kulturní událost mimořádného významu nabídne 17. září 2014 mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha – ve světové premiéře zazní první opera Antonína Dvořáka Alfred v koncertním provedení s původním německým textem. Přestože Dvořák patří v celosvětovém měřítku k nejhranějším skladatelům, mnohá díla z jeho bohatého skladatelského odkazu zaznívají jen zřídka a některá dokonce vůbec. V případě nastudování opery Alfred navíc nestačilo učinit „pouhé“ dramaturgické rozhodnutí. Už jen proto, že nebyly k dispozici provozovací materiály pro hudebníky. Na ambiciózním projektu participují umělci, producenti i vědci: Kabinet hudební historie Etnologického ústavu AV ČR přispěl k zdárné realizaci projektu odbornou přípravou notových materiálů včetně edice původního německého textu opery. Byl to úkol nelehký, ale především objevný.


„Když jsem začínal komponovat, bylo jedním z mých největších cílů napsat operu.“

„Chtěl bych se, pokud mi dá ještě Pán Bůh zdraví, ze všech sil věnovat operní tvorbě. [...] Považují mne za symfonika, třebaže jsem již před mnoha lety prokázal převážný sklon k tvorbě dramatické.“


Tato skladatelova slova z rozhovorů poskytnutých zahraničním novinářům v době vrcholné slávy jasně dokládají, co pro Dvořáka opera znamenala. Jestliže nyní obracíme pozornost – jak badatelskou, tak i posluchačskou – k Dvořákově první opeře z roku 1870, vydáváme se do neznámého terénu. Jeho poznávání přitom není pouhým doplněním dílčích a okrajových vědomostí o skladateli, nýbrž důležitým krokem k uchopení Dvořákovy osobnosti a jeho díla jako celku.
 

Kromě zmíněného hudebního festivalu Dvořákova Praha a Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR se na projektu dále významně podílejí Český rozhlas, agentura Arco Diva, Ministerstvo kultury ČR a Českoněmecký fond budoucnosti. Opera Alfred zazní v nastudování Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Českého filharmonického sboru Brno a renomovaných sólistů pod taktovkou německého dirigenta Heiko Mathiase Förstera. Koncertní provedení v pražském Rudolfinu tak bude výsledkem příkladné spolupráce několika institucí. Nikoli však výsledkem jediným. Z generálních zkoušek a avizovaného koncertu bude pořízen zvukový záznam na CD, významný příspěvek do fondu dvořákovských nahrávek s označením World première recording.
 

Kontakty

prof. PhDr. Jarmila Gabrielová, CSc., gabrielova@imus.cas.cz
PhDr. Jan Kachlík, Ph.D., kachlik@imus.cas.cz

 

Koncertní provedení
http://www.dvorakovapraha.cz/?event_day=17
 

Další informace
Gabrielová, Jarmila: http://operaplus.cz/dvorakuv‐alfred‐prekvapeni‐po‐puldruhem‐stoleti/
Kratochvílová, Markéta: http://www.casopisharmonie.cz/svet-opery/alfred-prvni-dvorakova-opera-a-jeji-osudy.html

11.9.2014

Z publikací Etnologického ústavu