Previous Next
Za Jiřím Pistoriem  JIŘÍ PELÁN 15. března 2014 zemřel několik dní před svými dvaadevadesátými narozeninami ve Spojených státech ve...
První Cenová bilance. Diskuzní seminář nad literárními díly oceněnými v roce 2013  LUDMILA BARTOŠOVÁ První ročník olomouckého setkání nad knihami odměněnými literárními cenami za rok 2013,...
Antologie Skupiny Ra JIŘÍ POLÁČEK Literatura z meziválečného období a doby nacistické okupace je v posledních letech předmětem značného...

Za Jiřím Pistoriem

 JIŘÍ PELÁN

15. března 2014 zemřel několik dní před svými dvaadevadesátými narozeninami ve Spojených státech ve Sweet Brook (South Williamstown, Massachussetts) literární historik a kritik, překladatel a editor Jiří Pistorius. Díky obsáhlému výboru z jeho díla, nazvanému Doba a slovesnost, jejž v roce 2007 vydalo pražské nakladatelství Triáda Roberta Krumphanzla a na jehož realizaci měla lví podíl Zuzana Jürgensová, je jeho odkaz v hlavních rysech přístupný i české odborné veřejnosti. Jürgensová zpracovala pro toto vydání i bezchybnou bibliografii a otiskla zde rozsáhlý rozhovor s autorem, mapující značně podrobně jeho životní dráhu.

 

Jiří Pistorius se narodil 19. března 1922 v Praze. Vystudoval reálné gymnázium v Husově ulici na Smíchově (maturita 1941). Vzhledem k uzavření vysokých škol pracoval dočasně jako neplacený volontér v archivu Muzea Bedřicha Smetany, poté, co v roce 1943 složil zkoušky učitelské způsobilosti k němčině a angličtině, začal učit němčinu na hudební a dramatické konzervatoři v Trojanově ulici. Po válce se zapsal na znovuotevřenou filozofickou fakultu Karlovy univerzity: navštěvoval zde seminář literární estetiky Jana Mukařovského a od zimního semestru 1945/1946 také čerstvě zahájené přednášky z obecné a srovnávací literatury Václava Černého.

V době, kdy Pistorius zahájil svá vysokoškolská studia, měl už za sebou významnou badatelskou práci. Dokončoval tehdy dva rozsáhlé osobní projekty, na nichž pracoval od roku 1939: rejstřík k dílu F. X. Šaldy a šaldovskou bibliografii. Rejstřík, v němž bylo každé heslo doplněno syntetizujícím komentářem (a jen heslo Vrchlický mělo při strojopisném přepisu 30 stran), nikdy nevyšel, a jak později Pistorius vzpomínal, lístkové materiály zanechané u příbuzných se během desetiletí jeho emigrace proměnily v makulaturu. Šaldovská bibliografie — originální zejména tím, že záznamy byly účelně anotovány — však našla uplatnění téměř okamžitě. Vzbudila zájem jak Mukařovského, tak Černého, dvou členů výboru Společnosti F. X. Šaldy, jenž připravoval pro nakladatelství Melantrich nové vydání Šaldových sebraných spisů. Pistoriova Bibliografie díla F. X. Šaldy, která posléze posloužila jako východisko pro realizaci tohoto záměru, byla z rozhodnutí Společnosti dokonce v roce 1948 publikována knižně a sám Pistorius byl kooptován do výboru Společnosti a spolu s Mukařovským, Černým a Vodičkou se stal jedním z redaktorů Spisů. Již v roce 1947 vyšla v rámci tohoto nového úvazku Pistoriova edice Šaldových Studií o umění a básnících a v lednu roku 1949 vyšel v jeho textologické prezentaci setrvačností ještě první svazek Šaldových Kritických projevů.

Setkání s Václavem Černým mělo pro Pistoria zásadní význam. Černý, který znal Pistoriovo jméno od Bohumila Mathesia (pro něhož Pistorius psal za války hesla do plánovaného, ale nakonec nevydaného melantrišského Literárního slovníku), mu hned při první schůzce nabídl místo asistenta ve svém semináři pro srovnávací literaturu. Tato pozice měla sice pouze administrativní charakter (Pistorius se staral o zápisy studentů, organizaci zkoušek, rekonstrukci seminární knihovny), záhy však Černý Pistoria vyzval také ke spolupráci s Kritickým měsíčníkem. Pistorius se tak stal pravidelným přispěvatelem Černého časopisu a posléze i jeho tajemníkem. Kritické řemeslo vykonával souběžně i pro kulturní rubriku Svobodných novin, redigovanou Ladislavem Matějkou.

Po komunistickém puči v únoru 1948 se Pistorius rozhodl pro emigraci. Bylo pro něho charakteristické, že toto rozhodnutí učinil sám za sebe (a za svou ženu Marii, roz. Skokanovou, rovněž žačku Černého semináře) a s datem odchodu se nesvěřil ani Černému (jenž o svém překvapení hovoří v Pamětech). Pistorius stál jednoznačně na protikomunistické pozici a nevěřil — na rozdíl od Černého — ani v sociálnědemokratickou alternativu vývoje.

Zamířil do Paříže, kde začal navštěvovat seminář srovnávací literatury na Sorbonně u významné autority oboru prof. JeanMarieho Carrého (1887–1958). Carré proslul jako znalec Rimbauda, zabýval se však — jak bylo pro první generace komparatistů příznačné — i bibliografickými studiemi (svou badatelskou dráhu započal jako autor Bibliographie de Goethe en Angleterre [1920]). Pistorius Carrého zaujal, když mu předložil bibliografický přehled dosavadních komparatistických příspěvků k dílu Balzakově, jejž připravoval z vlastní iniciativy ke stému výročí Balzakova úmrtí (1950). Ani tato práce, již Carré se zájmem sledoval a již ohlásil v Revue de littérature comparée, nakonec nicméně nevyšla. V roce 1952 pak Carré požádal Pistoria, aby se podílel v Revue de littérature comparée na přípravě pravidelné čtvrtletní bibliografie.

Za pařížského pobytu začal Pistorius rovněž spolupracovat (od prosince 1948 do dubna 1958) s českým vysíláním francouzského rozhlasu (v týdenní periodicitě seznamoval české posluchače s překládanými úryvky z francouzských literárních textů) a s rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa (zpracoval pro ni pořad Čechy v Evropě a Evropa v Čechách, který se vysílal déle než rok). Mezi jeho pařížská přátelství patřil Jan Čep a také Jan Kolár, první Čech, který se francouzsky psaným románem La monnaie de retour (1958, Peníz návratu) začlenil — před Václavem Jamkem a Milanem Kunderou — do oblasti frankofonní literatury.

V roce 1958 Pistorius natrvalo přesídlil do USA. Učil francouzštinu a němčinu na Lafayette College v Eastonu (Pennsylvania) a souběžně absolvoval studium francouzské literatury na University of Pennsylvania. Na základě práce LImage de lAllemagne dans le roman français entre les deux guerres (1918–1938) (Obraz Německa ve francouzském meziválečném románě; knižně Paris, Debresse 1964) zde v roce 1963 získal doktorát (Ph.D.) v oboru románských literatur. V letech 1963–1982 pak působil – nejprve jako mimořádný profesor francouzské literatury – na Williams College ve Williamstownu (Massachussetts). V roce 1964 získal americké občanství. Řádným profesorem se stal v roce 1968 a v letech 1971–1982 tamní katedru románských studií vedl. Hned po příchodu do USA se Pistoriovi podařilo navázat kontakty s řadou významných osobností (Reném Wellekem, Glebem Struvem, Claudiem Guillénem), za jeho éry katedra hostila například Yvese Bonnefoye.

Vědecké práci se věnoval i po odchodu do důchodu. Po pádu komunistického režimu se začal vracet i do Československa. Přijal pozvání na konferenci věnovanou jeho učiteli Václavu Černému (Náchod 1995) a navázal spolupráci s Kritickým sborníkem. Jeho návrat byl překvapivě vstřícný: z jeho recenzí, vždy věcných, faktograficky hutných a mimořádně kultivovaných ve výrazu i postojích, vyzařovala nefalšovaná chuť vstoupit do dialogu se zdejším odborným prostředím. Na první pohled má Pistoriův odkaz trojí dimenzi: bibliografickou, kritickou a komparatistickou. Ve skutečnosti je jeho rozpětí ještě širší a zahrnuje také stylistiku a versologii. Základní obrysy jeho zájmů lze nicméně identifikovat už v raném mládí, v době, kdy pracoval na šaldovské bibliografii a šaldovském rejstříku.

Jak sám opakovaně zdůrazňoval, byla to zcela osobní volba, zjevně motivovaná přesvědčením o klíčové roli F. X. Šaldy v novodobé české kultuře a potřebou vytvořit pro recepci šaldovského poselství exaktní bázi. Pistorius zahájil svou odbornou dráhu bez učitelů a ani později se nepřipojil k žádné „škole“. Nepochybně ho však významně ovlivnila dvě určující setkání poválečných let: s Janem Mukařovským a Václavem Černým. Byla to ovšem velmi rozdílná inspirace (již — jak se zdá — se ve svém vlastním odborném díle pokoušel propojit): zatímco Mukařovský uváděl Pistoria do subtilních otázek literární estetiky a nabízel cenné lekce strukturní analýzy textů, Černý pro něho představoval vzor kritika a imponoval mu schopností syntetizující komparatistické zkratky.

Je paradoxní, že jakkoli osobně tíhl Pistorius k Černému a poválečný Mukařovského vývoj stíhal stejným morálním odsudkem jako Černý, pro jeho vlastní metodologické přístupy byla zřejmě lekce Mukařovského strukturalismu zásadnější. Syntetikem Pistorius nikdy nebyl: jeho vlastní doménou byla heuristika a drobnohledná formální analýza. Jeho práce byly vždy založeny na bezpečné znalosti materiálu, vždy vlastně začínal — jako už v případě Šaldově — bibliografickým soupisem, pokud možno úplným a vyčerpávajícím, a teprve k takto soustředěnému materiálovému korpusu přistupoval s analytickými nástroji. Tento postup zůstal ve skutečnosti v platnosti i v americkém období jeho působení, kdy překvapivě aplikoval bibliografickou akribii i na široce založená komparativní témata.

Co se z tohoto rámce vymykalo, bylo odpovědí na výzvu či příležitost. Takto se například stal na tři roky (1946–1948) kritikem Černého Kritického měsíčníku (a v menší míře Svobodných novin). Nesporně i tomuto zadání dostál a v krátké době se vyprofiloval v jeden z nejautoritativnějších hlasů Černého revue. Ve svých kritických glosách se vyjadřoval k Vančurovi, Bezručovi, Weilovi, Ortenovi, Hanuši Bonnovi, k Šaldovu vlivu na Josefa Horu, u příležitosti stého výročí narození Svatopluka Čecha žádal kritické zhodnocení básníkova díla v aktuálním kulturním kontextu a u příležitosti vydání antologie z Adolfa Heyduka jasné (ať už průřezové, či aktualizující) hledisko výběru. Pravidelně rovněž hodnotil nové překlady (Portugalské sonety Elisabeth Browningové z pera Hany Žantovské či Vladislavův překlad Shakespearových sonetů), komentoval nástupy nových proudů (dynamoarchismus), kriticky posuzoval nové básnické sbírky i nové prózy a bystře komentoval také literárněvědné novinky, například Chalupeckého studii o Richardu Weinerovi a či Vodičkovy Počátky krásné prózy novočeské (jež charakterizoval jako „dokonalou práci“, vyznačující se programově uskutečňovaným metodickým zaměřením, novostí celistvé koncepce a původností tematiky, jako první nicméně upozornil na skutečnost, že Vodičkův ústřední termín preromantismus neodpovídá „ani vnitřní povahou specifického českého případu, ani chronologicky“ preromantismu evropskému). Charakteristickým rysem jeho kritických projevů byla věcnost a — u kritika ne tak běžná — „nestrannost“, dále vyrovnaná pozornost jak k tematickým aspektům, tak k aspektům formálním a vědomí širších souvislostí. Jeho nejpozoruhodnějším kritickým výkonem je zřejmě referát o šesti večerech mladé poezie, jež se konaly pod patronací pražské Umělecké besedy na podzim roku 1947: zde se mu podařilo zatepla zformulovat hodnotící charakteristiky jednotlivých skupin („předexistencialistů“, civilistů, „obrozených“, marxistů, katolíků, surrealistů), jež lze i po šedesáti letech číst s užitkem.

Ale i pro toto „kritické“ období platí, že jakmile Pistorius postoupil k osobněji založenému tématu, okamžitě se vynořil vzorec, který jsme popsali výše: pečlivě soustředěný a dokonale nastudovaný korpus textů, jehož analýza — z jasně určené perspektivy — je ilustrována rozsáhlým souborem dokladů. Těmito metodickými direktivami se řídí již Pistoriova stať „Poznámky k Šaldově lyrické autostylizaci“ (1946), kde jsou identifikovány především romantické, „titánské“ motivy této autostylizace, nebo velká studie „Nad divadelní kritikou Vladislava Vančury“ (Divadelní zápisník, 1948), osvětlující Vančurovo pojetí divadla jako struktury, v níž slovo nepřevažuje, ale je v organickém vztahu s hereckou akcí a výtvarným prostorem. Tato metodika, systematicky využívající strukturalistických podnětů, je zjevně Pistoriovi nejbližší a bude ji používat opakovaně: mezi nejlepší texty tohoto typu patří například stať z roku 1974, pojednávající o trojčlenném rytmu Hostovského prózy jakožto strukturním prvku relevantním jak pro kompoziční, tak pro stylistickou organizaci textu, či pozdní studie „Baudelairova přítomnost v kritickém díle F. X. Šaldy“ z roku 1997.

Vnějšími okolnostmi — prvními lety exilu — byla motivována Pistoriova kniha Destin de la culture française dans une démocratie populaire (Osudy francouzské kultury v jedné lidové demokracii, 1957), jakýsi mimoprodukt Pistoriova referování o francouzské kultuře v kulturní rubrice českého vysílání francouzského rozhlasu. Pistorius tu soustředil své příspěvky, v nichž reagoval na protifrancouzské akce československého komunistického režimu — jako byla například likvidace Francouzského institutu — a v nichž komentoval komunistickou kulturní politiku a její ideovou manipulaci s francouzskými spisovateli (Aragonem, Sartrem a dalšími). Kniha má z odstupu času především hodnotu dokumentu, jak osobního (Pistoriův soud o kulturní politice nového režimu je věcný, jednoznačný a netrpí žádnými levicovými iluzemi), tak objektivního. V kontextu recentních studií, v nichž je český literární vývoj v padesátých letech zkoumán v korelaci s regulativními institucemi, tato stará Pistoriova kniha nepochybně znovu získává na ceně.

V USA se Pistorius znovu vrátil především k bibliografické práci a postupně publikoval dvě jedinečné bibliografie, ohromující precizností a šíří záběru. První z nich, Proust en Allemagne (Proust v Německu) vycházela postupně v letech 1965, 1966, 1976 v Bulletin de la Société des Amis de Marcel Proust, načež se jí — v rozšířené a doplněné podobě — dostalo i knižního vydání pod titulem Proust und Deutschland (Heidelberg, Carl Winter 1981). U stejného německého nakladatele vyšla pak v roce 1990 i Pistoriova bibliografie André Gide und Deutschland. Za těmito dvěma monumentálními bibliografickými výkony se skrývá velké téma, jež Pistorius rozpracoval už ve své doktorské dizertaci a jemuž se ve svém americkém období věnoval přednostně: téma kulturních vztahů mezi Francií a Německem. Pistorius je traktoval v celém jeho historickém rozsahu: od pruskofrancouzské války a pruské anexe AlsaskaLotrinska po apokalypsu první světové války a důsledky nešťastných Versailleských dohod. Materiál k tomuto průzkumu ve skutečnosti Pistoriovi neposkytli pouze Proust a Gide, ale dlouhá řada německých a francouzských intelektuálů (Rilke, Stefan George, Curtius, Rolland, Malraux, Romains, Giraudoux a další). Na bázi recepční estetiky Pistorius nasvítil ve svých příspěvcích řadu fazet tohoto dialogu, dialogu plného bludných zátočin (ať již jimi byly extrémně nacionalistické tóny z obou stran, či naopak poněkud naivní schémata národních mentalit, v nichž se Francouz jevil jako vyznavač demokraticky cítěné „civilizace“ a Němec jako ctitel aristokraticky cítěné „kultury“). Jakkoli byly všechny tyto studie vedeny snahou bezchybně zrekonstruovat recentní historii francouzskoněmeckého dialogu, nelze přehlédnout, že jejich význam přesahuje do dnešních dnů, neboť tento dialog jakožto klíčový faktor evropského sjednocení zůstává nadále aktuální. Mezi materiálově nejbohatšími Pistoriovými příspěvky k této problematice lze citovat následující texty: „L’image de l’Allemagne dans la Nouvelle Revue Française“ (Obraz Německa v La Nouvelle Revue Française, 1964), „André Gide, l’image de l’Allemagne et l’idée de la complémentarité“ (André Gide, obraz Německa a myšlenka vzájemného doplňování, 1988), „Rainer Maria Rilke — ausgeschlossen von der »Hommage à Marcel Proust«“ (R. M. Rilke — vyloučen z „Hommage à Marcel Proust“, 1991), „Le premier acceuil des »FauxMonnayeurs« en Allemagne“ (První ohlasy Gidových Penězokazů v Německu, 1992), „La première réception d’André Gide en Allemagne“ (Rané přijetí André Gida v Německu, 1995), „Der groteske Fall der Rückentlehnung: Zur negativen ProustKritik im Deutschland der 20er Jahre“ (Groteskní případ „zpětného přejímání“: k negativní kritice Prousta v Německu dvacátých let, 2000). Je příznačné, že tato tematika se znovu vrátila i v pracích, jež Pistorius vykonal v devadesátých letech pro české publikum: ve vzorné edici Černého gidovských přednášek (2002) či v recenzi českého překladu Curtiovy Evropské literatury a latinského středověku (2000).

Pečlivá bibliografická báze byla rovněž základem oněch Pistoriových prací, jež volily jiná témata a jež se případně vydávaly na jiná pole literárního výzkumu. Tak tomu bylo například v jeho rozsáhlé studii o českých Amazonkách („Vlasta — Le thème légendaire tchèque des Amazones dans les littératures occidentales“, 1979), zpracované na materiálu anglickém, francouzském, německém a českém. Pistorius zde podal klasickou komparatistickou studii z oboru „Stoffgeschichte“ a zároveň cenný příspěvek k lepšímu poznání bohemikální německojazyčné literatury.

Časté byly Pistoriovy výpravy do oblasti stylistiky. Mířily tam už zmíněné rané studie z české literatury (o Vančurovi či Hostovském) a stejně byla orientována také řada příspěvků z jeho amerického období. V analýze Stendhalova románu Lamiela („L’humour dans le dernier roman de Stendhal“, 1966) si Pistorius kladl otázku jazykového humoru (a vůbec role komiky) v novodobé francouzské próze a ve studii o Flaubertovi („La structure des comparaisons dans »Madame Bovary«“, 1972) se tázal, jak se v jeho románovém světě, protkaném analogiemi, pracuje s přirovnáními. Minuciózním stylistickým rozborem se vyrovnal rovněž s existencialistickým románem, když konfrontoval Sartrovu Nevolnost s Osamělcem Eugèna Ioneska (2007).

Precizním bibliografickým soupisem byla podložena i Pistoriova velká studie o fonické architektuře Baudelairova verše („État présent des études consacrées a l’architecture phonique du vers baudelairien“, 1984), jež ukazuje ještě jedním směrem Pistoriových zájmů a v níž byla kriticky zhodnocena dlouhá série francouzských (a nejen francouzských) analýz Baudelairovy poezie. Na tuto studii bezprostředně navázal Pistoriův originální rozbor Baudelairova vztahu k figuře dorica castra, figuře, jež vzniká střetem dvou homofonních slabik na hranici dvou slov („Les figures phonique de »Dorica castra«“, 1987). Pistorius v této práci usiloval na základě detailních excerpt z Baudelairových veršů a jejich postupných variant o rozřešení otázky, zda Baudelaire tuto figuru vnímal jako hybris, jíž je třeba se vyhnout, anebo jí příležitostně přičítal pozitivní estetický účinek.

Právě v těchto versologických studiích je nejzřetelněji patrný Pistoriův zájem o strukturalistické metodologické postupy (a konkrétně o Mukařovského), jakkoli věcně vycházel ze starších francouzských výzkumů. Pistorius tu navazoval především na francouzskou tradici „fonostylistiky“ — průzkumu zvukové roviny verše ve vztahu k rovině sémantické. Na rozdíl od řady francouzských teoretiků — a souhlasně s českým strukturalismem — nicméně nepodléhal zjednodušeným představám o propojenosti obou rovin a popíral bezprostředně expresivní hodnotu zvukových složek. Kriticky se ovšem stavěl rovněž k důsledkům, jež v baudelairovské literatuře měla proslulá Jakobsonova a LéviStraussova analýza Baudelairových Koček, a ironizoval „impresionistické“ a div ne „okultní“ analýzy „zvukové textury“, jež si nekladou žádná omezení.

S Jiřím Pistoriem odešel badatel, jehož typ je dnes už velmi vzácný. Jeho nejvýznačnějším rysem byl patrně stálý zájem o průkaznost a exaktnost, badatelský common sense, který mu zakazoval koketérii s jakýmkoli typem interpretační libovůle (s „dekonstruktivistickým“ myšlením příznačně nevedl žádný dialog). Jak vyplývá z výše řečeného, Pistorius pokládal za základ každé analytické operace dokonalou bibliografickou bázi a pokud možno vyčerpávající znalost materiálu, a to do těch nejmenších strukturních jednotek. Zjevně také soudil, že analýza tohoto materiálu musí být metodická, ale nepředpojatá. Byl přesvědčen — tak jako Leo Spitzer —, že tento materiál nám sám napoví, jaké otázky si nad ním máme položit. A věřil, že položímeli správné otázky, můžeme si být jisti, že se nebudeme točit v kruhu imanence, ale v šťastném případě dokážeme postoupit na rovinu kulturní historie.

Vyšlo v České literatuře 4/2014.