Previous Next
Za Jiřím Pistoriem  JIŘÍ PELÁN 15. března 2014 zemřel několik dní před svými dvaadevadesátými narozeninami ve Spojených státech ve...
První Cenová bilance. Diskuzní seminář nad literárními díly oceněnými v roce 2013  LUDMILA BARTOŠOVÁ První ročník olomouckého setkání nad knihami odměněnými literárními cenami za rok 2013,...
Antologie Skupiny Ra JIŘÍ POLÁČEK Literatura z meziválečného období a doby nacistické okupace je v posledních letech předmětem značného...

Důležité upozornění pro uživatele bibliografických databází ÚČL AV ČR

Ústav pro českou literaturu AV ČR zahájil v červnu tohoto roku konverzi svých bibliografických databází a jejich integraci na platformě systému Aleph.

Tento systém je využíván vůdčími knihovnickými a bibliografickými pracovišti v národním i mezinárodním měřítku. Jednotlivé báze vědeckých informací ÚČL budou na novou systémovou platformu přecházet postupně, celý proces bude definitivně ukončen až v první polovině roku 2013. Důvodem je mimořádný rozsah a komplexnost stávajících bází ÚČL, které nadto fungují v několika různých datových formátech. Ve výsledku získají uživatelé modernější a přehlednější přístup k datům ÚČL i sofistikovanější možnosti pro vyhledávání informací, než jaké nabízí stávající nerelační databázový systém ISIS, využívaný v ÚČL od počátku 90. let 20. století. Po dobu přechodu na novou platformu prosíme všechny uživatele o pochopení pro některé možné komplikace: především nutnost vyhledávat aktuální bibliografické informace v oborové bibliografii Česká literární věda zároveň v obou systémech, starém, jehož doplňování skončilo k 31. 7. 2012, i novém, kam jsou ukládány nové bibliografické záznamy pořízené po tomto datu.

 

Podrobnosti ke změnám v provozu bibliografických databází ÚČL od 1. srpna 2012:

 

K 31. červenci 2012 byla ukončena excerpce dat do stávajícího systému ISIS, online dostupná na http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio, tj. konkrétně do naší hlavní bibliografické databáze Česká literární věda (od roku 1961) a dále pak i do databáze RET a do bibliografie českého exilu. Veškerá tato data prozatím zůstanou dostupná na této adrese a budou do budoucna zakonzervována. Nadále však nebudou s výjimkou databáze excerpovaných časopisů v tomto systému dále rozvíjena.

 

Novou excerpci (od 1. srpna 2012) naleznete pod tímto odkazem v systému ALEPH

http://aleph20.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=UCLA

 

Zároveň jsou k 1. srpnu 2012 online nově dostupné další dva bibliografické projekty ÚČL:

 

1)      Retrospektivní bibliografie české literární vědy 1775-1945

Původní lístková kartotéka o cca 1,6 mil. záznamů je k tomuto datu kompletně zpřístupněna ve speciální webové aplikaci na http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/ . Zde naleznete pokyny pro práci s programem, po registraci do systému je možno využívat i nadstavbové funkce.

 

2)      Bibliografie 1945-1960

Aktuálně bylo zahájeno i online zpřístupňování excerpce období 1945-1960, realizované v rámci grantového projektu NAKI. Nová excerpta budou průběžně zveřejňována přímo v systému ALEPH.

 

V průběhu následujících měsíců budou veškerá data ze stávajících bibliografických bází v systému ISIS i z katalogu knihovny ÚČL v systému TinLib konvertována do nového systému Aleph tak, aby všechny databáze byly do budoucna dostupné z jednoho rozhraní.

 

Jakékoli připomínky, podněty a poznámky k probíhající konverzi i jednotlivým databázím uvítáme na následujících mailových adresách:

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.        (k bibliografickým databázím a článkové bibliografii ÚČL obecně)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.          (k databázím v systému Aleph)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.             (k databázím v systému ISIS)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.       (k aplikaci RETROBI a Retrospektivní bibliografii 1775-1945)