Za akcí stojí lidé z Hotelu Termal a brněnští archeologové. Lákají na tématické programy, jež mají návštěvníkům ukázat život starých Římanů. Výběr místa není náhodný. Legionáři zanechali v Pasohlávkách a okolí výrazné stopy.

Skupina šermířů Marcomania předvede výcvik legionářů a zároveň ukáže, jak se žilo v římském táboře, vystoupení Asterix a Obelix zase cílí na děti. „Společně s pořádajícími institucemi se snažíme popularizovat období Římanů na Moravě, kterým se zabýváme. Proto jsme se rozhodli pro tuto akci. Do budoucna přemýšlíme o zřízení archeoparku s touto tematikou," sdělila jedna z organizátorů Pavla Růžičková.

Hlavní program doplní další nabídky rozprostřené po celý den. Lidé si například vyrobí helmu jakou nosili římští vojáci, utkají opasek na karetce, zlepší své dovednosti s keramikou či si nacvičí techniku lukostřelby.

Nadšenci jídla zase přivítají nabídku ochutnávky římských pokrmů, které budou moci zapít vínem. „Nejvíce bych lidem doporučila představení skupiny Marcomania. V jednotlivé dny vystoupí třikrát, z toho jednou pro děti. Toto představení bude hodně interaktivní," lákala Růžičková.

Děti do patnácti let zaplatí za vstup na akci dvacet korun, dospělí čtyřicet. Rodinné vstupné pro dvě děti a dva dospělé stojí stokorunu. Římané se na jižní Moravě objevili naposledy v letech 172 – 180 při markomanských válkách. Tehdy vojáci císaře Marca Aurelia postavili na návrší hradiště (dnešní Pasohlávky – pozn. red.) ústřední opevnění.

VÁCLAV PETRŮ