|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

České Budějovice mezi městy vědecké kultury

Co zkoumají českobudějovičtí vědci? Jak vypadá bakterie, kůrovec či mořský plankton? Proč může být pivo zdravé? A vrátí se do šumavských jezer ryby? Nejen to se obyvatelé a návštěvníci Českých Budějovic dozvědí na velkoformátové fotografické výstavě, kterou Biologické centrum AV ČR pořádá do konce září na náměstí Přemysla Otakara II. Výstava s podtitulem Věda pro společnost – poznávat má smysl představila pod záštitou primátora Statutárního města České Budějovice Mgr. Juraje Thomy nejpodnětnější témata, jimiž se vědci v BC zabývají a která mají přímou vazbu na společnost – patří mezi ně například testování produkce antibiotik, vývoj vakcíny proti klíšťatům, navrhování metod pro ochranu lesů před kůrovcem (k tématu viz AB 7-8/2011), obnovování krajiny po těžbě a další.


BC_vystava_02.jpg
Fota: Archiv BC AV ČR

Trend oboustranné komunikace s veřejností chce do jihočeského veřejného života vnášet i BC a jedním z prvních kroků je právě expozice na českobudějovickém náměstí, během níž se 20. září 2014 uskuteční pro rodiny s dětmi doprovodný program Sobota s vědou. Výstavu chce BC opakovat každoročně: „Veřejnost chceme vztahovat do vědeckého dění čím dál více; zapojujeme se do Týdne vědy a techniky, pořádáme Dny otevřených dveří, veřejné přednášky a v budoucnu plánujeme uskutečnit i rozsáhlejší nápady – například vybudování BIO Science Centra pro děti, studenty i širokou veřejnost,“ vysvětlil ředitel BC prof. Miloslav Šimek.
 

BC_vystava_02.jpg
Primátor města J. Thoma a ředitel BC prof. M. Šimek při podpisu Deklarace Places


Výraznějšímu zapojení vědy do veřejného života přispěje také projekt 7. rámcového programu Deklarace Places – Evropská města vědecké kultury, kterou 15. září 2014 v obřadní síni českobudějovické radnice podepsali primátor města J. Thoma a ředitel BC prof. M. Šimek. „Deklarace chce rozšiřovat znalosti a vědomosti a tím obohacovat společenský život v daném regionu a podporovat zájem žáků a středoškoláků studovat biologické i technické obory,“ uvedl vedoucí projektového oddělení BC dr. Ivo Svejkovský. Do projektu se již zapojilo více než 60 měst z téměř 30 zemí, například Mnichov, Vídeň, Dublin, Göteborg, Amsterdam, Budapešť a Brusel. České Budějovice budou po Plzni druhým českým městem, které se k Deklaraci Places přihlásily. Podrobnější informace naleznete na http://www.openplaces.eu/about/places .
lsd

17 Sep 2014