|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Ze srdce Evropy zpět do Afriky

Tunu_Mkomazi_perex.jpgZpráva, že v Tanzanii přišlo na svět už druhé mládě nosorožce dvourohého, by nebyla až tak zvláštní, byť jde o kriticky ohrožený druh, kdyby jeho rodiče nevyrostli ve Dvoře Králové, stejně jako jejich prarodiče a tři další generace. Králodvorská ZOO patří se svými necelými čtyřmi desítkami narozených nosorožců k nejúspěšnějším chovatelům ve světě a daří se jí i ve snaze o návrat těchto zvířat do volné přírody. Ze zoologické zahrady položené nedaleko řeky Labe se na původní kontinent – do míst, odkud před mnoha lety přivezl Josef Vágner do tehdejšího Československa předky současného stáda – před pěti lety vrátila samice Deborah s doprovodem Jamieho a Jabua, aby posílili zdecimovanou populaci nosorožců v Tanzanii. Jejich dlouhá cesta nebyla marná a chovatelský úspěch českých zoologů korunoval v Africe rodičovský pár Deborah a Jamie. To, že se jim v novém domově líbí, dosvědčili nejen již zmíněným letošním mládětem Tunu, ale i prvorozenou Hillou (2011).

Návrat těchto fascinujících tlustokožců do africké přírody umožnilo obrovské úsilí legendárního ochranáře Tonyho Fitzjohna, který stál u zrodu rezervace Mkomazi. Národní park v oblasti na severu Tanzanie u hranic s Keňou, kde byli nosorožci koncem minulého století úplně vyhubeni, spravuje vládní organizace Tanzanian National Parks a nosorožci jsou zde chováni v přísně střežené a oplocené rezervaci uvnitř chráněného území. Naději do budoucnosti představuje také osvěta – hned vedle národního parku v obci Gonja vzniká nové výukové centrum. Příští rok by měla zdejší populaci doplnit samice Eliška, s rodným listem taktéž ze Dvora Králové. Ředitel zoologické zahrady Přemysl Rabas bere chovatelské úspěchy své instituce rovněž jako závazek přispět k záchraně nosorožců a jejich vrácení do volné přírody. Zahrada je pochopitelně zapojena do celosvětové iniciativy a v jejím rámci pozvala T. Fitzjohna do České republiky, aby se tu stal jedním z protagonistů kampaně, která na kritickou situaci nosorožců upozorní. V pátek 19. září se v Praze otevírá historická budova Národního muzea (až do roku 1945 zde rovněž sídlila Česká akademie věd a umění), v jejímž pantheonu se od 15 hodin může veřejnost zúčastnit besedy s Tonym Fitzjohnem. Pantheon bude přístupný speciálně pro tuto příležitost již ve 14 hodin.
 

muzeum_noso.jpg


Ve východočeském Dvoře Králové pak v rámci kampaně nastane v neděli „pálení milionů“. Pod dozorem Celní správy a za účasti generálního tajemníka CITES Johna Scanlona, ministra životního prostředí ČR Richarda Brabce a dalších významných osobností vydá zoologická zahrada ohni svoje zásoby nosorožčí rohoviny. K symbolickému gestu – poprvé spálila rohovinu v roce 1990 Keňa -, aby se kvůli rohům nestávali kriticky ohrožení nosorožci cílem pytláků, překupníků a obchodníků, se mimo České republiky připojilo Slovensko i zoologické zahrady v dalších zemích (více na www.burnhorns.org ).

HaM
 

18 Sep 2014