|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Čestný doktorát pro Villy Sundströma

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích udělila 24. září 2014 na zasedání Vědecké rady čestný doktorát v oboru biofyzika profesoru Villy Sundströmovi. Profesor chemické fyziky na Univerzitě v Lundu ve Švédsku patří mezi významné světové odborníky v oboru časově rozlišené spektroskopie – metody, která umožňuje sledovat extrémně rychlé děje na molekulární úrovni. Společně s dalšími kolegy byl jedním z prvních na světě, kteří dokázali měřit časové konstanty přenosů energie a elektronu ve fotosyntéze, a otevřel tak cestu ke studiu rychlých procesů ve fotosyntéze, tak jak jej známe dnes.

„Je pro mě velká čest obdržet titul doctor honoris causa z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Výzkum vaší univerzity, Univerzity v Lundu a mnoha dalších univerzit a výzkumných institucí je zaměřený na důležité cíle. Jsem přesvědčený, že během dalších 10 až 15 let budeme svědky velkých vědeckých objevů, které způsobí, že solární energie bude využívána mnohem více než dnes,“ zmínil v proslovu Villy Sundström.

 


Fota: Archiv Jihočeské univerzity

 

Přírodovědecká fakulta JU s Villy Sundströmem a jeho laboratoří v Lundu dlouhodobě spolupracuje jak v oblasti výzkumu, tak v oblasti stáží pracovníků a postdoktorandů. Spolupráci mezi oběma pracovišti dokládají také společné publikace, dosud jich bylo vydáno osmnáct.

 

 

„Naše těsná spolupráce s pracovištěm profesora Sundströma pomohla rozvinout tuto metodu spektroskopie u nás na Přírodovědecké fakultě. S Villy Sundströmem spolupracuji již více než 17 let, od doby, kdy jsem k němu jako mladý postdok v roce 1997 nastoupil. Jsem velmi rád, že naše dlouholetá spolupráce, kromě mnoha vědeckých výsledků a publikací, vyústila také v toto významné ocenění mého váženého kolegy,“ sdělil Tomáš Polívka z Přírodovědecké fakulty a současně prorektor pro vědu a výzkum Jihočeské univerzity.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích uděluje čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa významným domácím a zahraničním osobnostem, které se významně zasloužily o rozvoj vědy, kultury anebo jinak o prospěch lidstva. Za dobu své existence JU udělila 24 čestných doktorátů, mezi nimi je 6 domácích a 18 zahraničních držitelů.
 

Odkazy:

Jihočeská univerzita a Akademie věd ČR podepsaly novou rámcovou smlouvu o spolupráci

JU udělila čestný doktorát prof. Johansenovi

Čestný doktorát pro Jiřího Brabce a Jana Květa

Renomovaný historik prof. Jean Bérenger obdržel čestný doktorát na Jihočeské univerzitě

Jihočeská univerzita udělila čestný doktorát Antonínu Holému a Eriku De Clercqovi

Jihočeské Univerzitní a Akademické centrum transferu technologií

 

 

 

25 Sep 2014