|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Setkání k anglickému vydání Villa Lanna in Prague

Cenný klenot v náhrdelníku zajímavých architektonických objektů užívaných Akademií věd ČR, pražská vila Lanna, se dočkala samostatné publikace. Přesně před rokem vyšla přílohou Akademického bulletinu odborná monografie Lannova vila v Praze, v níž se profesor Jan Bažant z Filosofického ústavu AV ČR zabýval historickým kontextem a uměleckými aspekty této stavby. Při příležitosti jejího uvedení se v Lannově vile sešli vzácní hosté (viz článek Malá slavnost vily Lanna). Společenské setkání, jako každá správná akce tohoto druhu, vedla k dalšímu nápadu, jak obohatit zamýšlenou anglickou verzi uvedené publikace. Pravnuk Vojtěcha Lanny generál Hubertus Trauttenberg totiž redakci AB pozval na návštěvu letního sídla rodiny Lannů v rakouském Gmundenu (viz AB 7-8/2014). Krajina v okolí Travenského jezera je pozorným návštěvníkům pražské vily známá z Travenského salonu, a tak pojednání o vile v Gmundenu, na níž je v Praze odkazováno, doplnilo informace v publikaci do harmonického celku. Tím spíš, že obě vily představují nejvýznamnější novorenesanční vily v kontextu zemí, kde byly postaveny. Také s ohledem na česko-rakouskou spolupráci byli k prezentaci publikace Villa Lanna in Prague 16. září 2014 pozváni hosté; mimo představitelů AV ČR, autora, překladatele, spolupracovníků redakce, přijal pozvání gen. Hubertus Trauttenberg s chotí a na chvilku zavítal též velvyslanec Rakouska Ferdinand Trauttmansdorff. Při tomto jméně připomeňme, že velký portrét císaře Františka Josefa I. jako zakladatele České akademie věd a umění od Františka Ženíška z roku 1894 opatřil původním barokním rámem hrabě Trauttmansdorff, příbuzný současného ambasadora. Obraz byl až do poloviny 90. let minulého století uložen v Národní galerii, ale kvůli špatnému stavu nebyl nikdy vystaven. Do rukou restaurátorů se dostal těsně před velkou výstavou Umělecké poklady České akademie věd a umění na Pražském Hradě v roce 1996, jak se můžete dočíst v příloze Akademického bulletinu z března toho roku.

Lanna_AJ_setkani_04.JPG   Lanna_AJ_setkani_09.JPG Lanna_AJ_setkani_09.JPG Lanna_AJ_setkani_09.JPG Lanna_AJ_setkani_13.JPG

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

Atmosféru vily odkazující se na antickou tradici podtrhl výběr latinských písní Giulia Cacciniho – Amor cha'attendi, Amarilli, mia bella, Dalla porta d'oriente, Mentre che fra doglie e pene – z cyklu Le nuove musiche, které zazněly v podání dr. Veroniky Mráčkové z Kabinetu hudební historie Etnologického ústavu Akademie věd ČR. Setkání v Lannově vile tak vlastně bylo i malým příspěvkem k letošnímu Roku české hudby 2014, pro který Kabinet hudební historie připravil cyklus Hudba v českých zemích – hudba z českých zemí.

 

HaM

FOTOGALERIE

23 Sep 2014