Previous Next
Havel tak trochu demytizovaný LENKA JUNGMANNOVÁ Na sklonku loňského roku vyšla antologie Čtení o Václavu Havlovi, jejímž editorem byl Michael Špirit....
Potíže se Světlou MARCIN FILIPOWICZ Přestože Karolina Světlá patří mezi nejvýznamnější klasiky české literatury 19. století, její tvorbě se...
Příběhy knih za studené války LENKA POŘÍZKOVÁ Když před více než deseti lety vyšla v Hostu studie Jiřiny Šmejkalové s lapidárním názvem Kniha,...

Zemřel Jaroslav Kolár (tisková zpráva)

V úterý 12. února 2013 zemřel doc. PhDr. Jaroslav Kolár, CSc (nar. 18. 9. 1929), literární historik-medievista, emeritní pracovník Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i.

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

PORTRÉT JAROSLAVA KOLÁRA (foto Petr Kotyk)

Jaroslav Kolár vystudoval bohemistiku a anglistiku na FF UK, po krátkém působení v Památníku národního písemnictví (1952) pracoval po celý život v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v 90. letech 20. století přednášel jako externista na FF UK, kde se rovněž habilitoval. Vedle individuální vědecké práce (monografie Česká zábavná próza 16. století a tzv. knížky lidového čtení, 1960) se podílel na rozsáhlých edičních a lexikografických projektech, jež v ÚČL AV ČR vznikaly od padesátých let. Spolupracoval na Slovníku českých spisovatelů (red. Rudolf Havel a Jiří Opelík, 1964), v období normalizace pak náležel mezi klíčové osobnosti autorského a redakčního kolektivu Lexikonu české literatury, nejrozsáhlejší slovníkové příručky k dějinám české literatury do roku 1945.

Jaroslav Kolár náležel k tzv. druhé generaci pražské školy, byl autorem celé řady metodologicky podnětných odborných studií, knižně vydaných mj. ve výborech Návraty bez konce (1999, ed. L. Jiroušková) a Sondy (2007). Značný význam (nejen) pro českou medievistiku měly i jeho překlady knih Arona Gureviče, Michaila Bachtina či Petra Bogatyreva. O významu Jaroslava Kolára a respektu vůči jeho dílu svědčí mj. i sborníky, jež u příležitosti jeho šedesátin a osmdesátin uspořádali jeho žáci, přátelé a kolegové.

Jaroslav Kolár patřil mezi největší znalce české literatury starších období. Během své dlouhé vědecké dráhy se uplatnil jako vydavatel řady významných památek českého písemnictví a redaktor nejvýznamnějších knižnic klasického odkazu národního písemnictví, naposledy České knižnice.

Již v roce 1957 spolupracoval například na rozsáhlém Výboru z české literatury od počátků po dobu Husovu (podílel se i na následujích svazcích této řady). Z jeho dalších edic je třeba zmínit alespoň výbor z předbělohorskych satir Frantové a grobiáni (1959), vydání Komenského Labyrintu (1984), výbor z Kroniky české Václava Hájka z Libočan, edice Středověké legendy o českých světcích (1998) či vydání Tří knížek lidového čtení (2000, s Alexandrem Stichem).

Další informace: PhDr. Petr Šámal, Ph.D.

Email: 
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Mobil: 603519067