Previous Next
Havel tak trochu demytizovaný LENKA JUNGMANNOVÁ Na sklonku loňského roku vyšla antologie Čtení o Václavu Havlovi, jejímž editorem byl Michael Špirit....
Potíže se Světlou MARCIN FILIPOWICZ Přestože Karolina Světlá patří mezi nejvýznamnější klasiky české literatury 19. století, její tvorbě se...
Příběhy knih za studené války LENKA POŘÍZKOVÁ Když před více než deseti lety vyšla v Hostu studie Jiřiny Šmejkalové s lapidárním názvem Kniha,...

Den s Korpusem českého verše a s publikací Báseň a počítač (TISKOVÁ ZPRÁVA)

4. 11. v přednáškovém sále ÚČL AV ČR proběhne Den s Korpusem českého verše, během něhož bude formou tiskové konference a přednášky představen tento unikání versologický nástroj a jeho aplikace.

 

Proběhne rovněž křest publikace Roberta Ibrahima a Petra Plecháče Báseň a počítač, která sdělnou formou ukazuje možnosti využití počítačových technologií pro výzkum literatury a zejména pak Korpus českého verše a jeho nástroje.

Díky Korpusu českého verše, jeho on-line aplikacím a počítačovému programu, který umí automaticky rozpoznávat druh verše, získávají uživatelé dosud netušené možnosti práce s téměř 1 700 sbírkami české poezie 19. a počátku 20. století. Všechny on-line aplikace jsou zdarma přístupné na stránkách Versologického týmu Ústavu pro českou literaturu AV ČR (www.versologie.cz).

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

 PLAKÁT

Tisková konference

Tisková konference proběhne v úterý 4. 11. 2014 v přednáškovém sále ÚČL AV ČR od 10.30 hodin (Na Florenci 1420/3, Praha 1, vchod C).

 

Přednáška

Přednáška se koná v úterý 4. 11. 2014 v přednáškovém sále ÚČL AV ČR od 13 hodin.

 

Křest

Po přednášce bude od 14:30 následovat křest publikace Báseň a počítač.

 

Další informace

Mgr. Petr Plecháč, Ph.D.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PhDr. Robert Ibrahim, Ph.D.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.versologie.cz