Previous Next
Havel tak trochu demytizovaný LENKA JUNGMANNOVÁ Na sklonku loňského roku vyšla antologie Čtení o Václavu Havlovi, jejímž editorem byl Michael Špirit....
Potíže se Světlou MARCIN FILIPOWICZ Přestože Karolina Světlá patří mezi nejvýznamnější klasiky české literatury 19. století, její tvorbě se...
Příběhy knih za studené války LENKA POŘÍZKOVÁ Když před více než deseti lety vyšla v Hostu studie Jiřiny Šmejkalové s lapidárním názvem Kniha,...

Důležité upozornění pro uživatele bibliografických databází ÚČL AV ČR

Ústav pro českou literaturu AV ČR zahájil v červnu tohoto roku konverzi svých bibliografických databází a jejich integraci na platformě systému Aleph.

Tento systém je využíván vůdčími knihovnickými a bibliografickými pracovišti v národním i mezinárodním měřítku. Jednotlivé báze vědeckých informací ÚČL budou na novou systémovou platformu přecházet postupně, celý proces bude definitivně ukončen až v první polovině roku 2013. Důvodem je mimořádný rozsah a komplexnost stávajících bází ÚČL, které nadto fungují v několika různých datových formátech. Ve výsledku získají uživatelé modernější a přehlednější přístup k datům ÚČL i sofistikovanější možnosti pro vyhledávání informací, než jaké nabízí stávající nerelační databázový systém ISIS, využívaný v ÚČL od počátku 90. let 20. století. Po dobu přechodu na novou platformu prosíme všechny uživatele o pochopení pro některé možné komplikace: především nutnost vyhledávat aktuální bibliografické informace v oborové bibliografii Česká literární věda zároveň v obou systémech, starém, jehož doplňování skončilo k 31. 7. 2012, i novém, kam jsou ukládány nové bibliografické záznamy pořízené po tomto datu.

 

Podrobnosti ke změnám v provozu bibliografických databází ÚČL od 1. srpna 2012:

 

K 31. červenci 2012 byla ukončena excerpce dat do stávajícího systému ISIS, online dostupná na http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio, tj. konkrétně do naší hlavní bibliografické databáze Česká literární věda (od roku 1961) a dále pak i do databáze RET a do bibliografie českého exilu. Veškerá tato data prozatím zůstanou dostupná na této adrese a budou do budoucna zakonzervována. Nadále však nebudou s výjimkou databáze excerpovaných časopisů v tomto systému dále rozvíjena.

 

Novou excerpci (od 1. srpna 2012) naleznete pod tímto odkazem v systému ALEPH

http://aleph20.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=UCLA

 

Zároveň jsou k 1. srpnu 2012 online nově dostupné další dva bibliografické projekty ÚČL:

 

1)      Retrospektivní bibliografie české literární vědy 1775-1945

Původní lístková kartotéka o cca 1,6 mil. záznamů je k tomuto datu kompletně zpřístupněna ve speciální webové aplikaci na http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/ . Zde naleznete pokyny pro práci s programem, po registraci do systému je možno využívat i nadstavbové funkce.

 

2)      Bibliografie 1945-1960

Aktuálně bylo zahájeno i online zpřístupňování excerpce období 1945-1960, realizované v rámci grantového projektu NAKI. Nová excerpta budou průběžně zveřejňována přímo v systému ALEPH.

 

V průběhu následujících měsíců budou veškerá data ze stávajících bibliografických bází v systému ISIS i z katalogu knihovny ÚČL v systému TinLib konvertována do nového systému Aleph tak, aby všechny databáze byly do budoucna dostupné z jednoho rozhraní.

 

Jakékoli připomínky, podněty a poznámky k probíhající konverzi i jednotlivým databázím uvítáme na následujících mailových adresách:

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.        (k bibliografickým databázím a článkové bibliografii ÚČL obecně)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.          (k databázím v systému Aleph)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.             (k databázím v systému ISIS)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.       (k aplikaci RETROBI a Retrospektivní bibliografii 1775-1945)