Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

EURAXESS

Malá rybka velké objevy

Malá rybka velké objevy

 

Připravované akce

banner-_-220x339px.png

 

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT 2014

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Stážisté úspěšně prezentovali Otevřenou vědu v zahraničí

Otevřená věda je synonymem pro studentské vědecké stáže na pracovištích AV ČR. Stáže ale nejsou jedinou aktivitou, která se pod hlavičkou tohoto projektu odehrává. Nejúspěšnější absolventi mohou v soutěžním klání na národní úrovni vyhrát účast na mezinárodních soutěžních přehlídkách. Letos dostali vítězové národní soutěže Studentské vědecké konference – Jsem mladý vědec! příležitost prezentovat českou vědu na mezinárodní olympiádě INESPO.

 

Středoškoláci Lukáš Pavelka, Miroslav Peřina, Jakub Pogran, Jan Půček a Vít Všianský, vítězové jednotlivých soutěžních kategorií konference Jsem mladý vědec!, dostali příležitost reprezentovat Otevřenou vědu, prezentovat svoji vědeckou činnost a její výstupy na prestižní mezinárodní olympiádě udržitelného rozvoje INESPO. Již 6. ročník této mezinárodní soutěže se letos konal v nizozemském Haagu ve dnech 1.–6. června 2014.
 

Stážisté prezentovali odborné porotě výstupy svých projektů v angličtině. Své první vědecké výsledky představili formou posteru, který v rámci dialogu s porotcem obhajovali. Každý stážista byl hodnocen čtyřmi až sedmi porotci. V rámci své desetiminutové prezentace tak museli obhájit výstupy projektu, jeho přínosy, hospodárnost i přidanou hodnotu pro udržitelný rozvoj. Konkurence soutěžních projektů byla značná. Letošního ročníku se zúčastnilo 156 projektů ze 45 zemí světa. Při slavnostním zakončení soutěže, které se uskutečnilo 5. června 2014, měli naši studenti velký důvod k radosti, byli totiž velmi úspěšní a i přes velkou konkurenci velmi kvalitních projektů obdrželi tyto ceny:


Vít Všianský obdržel zlatou medaili (první místo) za svůj projekt: Nanokegs with the ability to bind anions. V originále jeho práce nese název: Nanosoudky se schopností vázat anionty. Vít Všianský navštěvuje 3. ročník Gymnázia Matyáše Lercha v Brně. Vít Všianský absolvoval stáž pod vedením doc. Ing. Vladimíra Šindeláře, Ph.D. na pracovišti Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.


Stříbrnou medaili (druhé místo) si za svůj projekt Porous semiconductors III-V odnesl talentovaný Jan Půček. Jan Půček navštěvuje  8. ročník víceletého Gymnasia Kladno. Stáž, ze které vzešla originální studentská práce s názvem Porézní polovodiče III-V absolvoval pod vedením lektora Ing. Jan Gryma, Ph.D. na pracovišti Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i. v Praze. Jan Půček hodnotí svoji účast na olympiádě takto: „Bylo super potkat spoustu zajímavých lidí a projektů, se kterými jsme měli většinou něco společného - nadšení pro to, co děláme. Kladně hodnotím také odborné porotce, kteří s námi rádi diskutovali i předávali kontakty na kolegy, kteří by nám mohli dále pomoci v dalším výzkumu.“

 

Za svůj projekt v oblasti biologie Measurements of chlorophyll fluorescence. Future of agriculture? česky Parametry křivek chlorofylové fluorescenční indukce v závislosti na fylogenetické příbuznosti rostlinných vzorků si odnesl bronzovou medaili (třetí místo) student Miroslav Peřina. Miroslav Peřina navštěvuje 3. ročník Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. Peřina je absolventem stáže pod vedením lektora Mgr. Andrej Pavloviče, PhD na pracovišti Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum v Olomouci. Peřina o účasti na olympiádě říká: „Letošní ročník soutěže INESPO pro mě byl první mezinárodní soutěží, které jsem se zúčastnil. Pro mne bylo INESPO úžasnou příležitostí poznat nové lidi, získat mnohé zkušenosti, například z prezentací mého projektu odborníkům v cizím jazyce a také poznat cizí zemi. Za toto všechno bych moc rád poděkoval Otevřené vědě III, bez níž bych těchto zkušeností nenabyl.“

 

Stážisti Jakub Pogran a Lukáš Pavelka obdrželi čestná čtvrtá místa za své projekty Application of two mathematical models for calculation of drag force acting on an airfoil in supersonic flow (Pogran) a Depth-Dependent Investigation of Photovoltaic Conversion Efficiency of Thin Film Solar Cells (Pavelka). Pogran o své účasti v soutěži říká: „INESPO, neboli vědecká olympiáda v Haagu, mě velice překvapila a potěšila. Moc jsem si jí užil. Velice se mi líbila zapálenost porotců, kteří byli schopni diskutovat o tématech ne vždy jim blízkých a zajímat se o danou problematiku. Dalším ze silných zážitků bylo setkání s mladými lidmi z celého světa. Potkat lidi úplně s jinou kulturou. Za tuto možnost jsem moc vděčný.“

 

Mezinárodní olympiádu INESPO navštívil i velvyslanec České republiky Jeho excelence JUDr. Jaroslav HORÁK, který se s každým ze studentů osobně seznámil. Studenti mu ochotně představili nejen svoje vlastní projekty, ale i Otevřenou vědu.  Velvyslanec byl tak laskav, že pozval stážisty i jejich doprovod na prohlídku velvyslanectví v Haagu, kde prezentoval svůj úřad a jeho agendu.


Účast zástupců Otevřené vědy na 6. ročníku olympiády INESPO lze zhodnotit jako velmi úspěšnou a přínosnou nejen z hlediska prezentace české vědy v zahraničí, ale také pro další propagaci projektu Otevřená věda, ale i z hlediska dalších mezinárodních aktivit SSČ AV ČR. Více o olympiádě INESPO.

 

Projekt Otevřená věda realizuje Odbor projektů a grantů, DVV.

 

13.6.2014