Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR Týden vědy a techniky 2014

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která bohužel dne 6.října podlehla závažné nemoci.

Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV. Jelikož pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemají jejich rodinní příslušníci nárok na veřejné zdravotní pojištění. Náklady na intenzivní léčbu Katareeyi během prvních dvou měsíců překročily limit komerčního pojištění ve výši 1,6 milionu Kč. Léčba byla dlouhá a finančně náročná a veškeré náklady na ni hradí pouze Katareeyni rodiče z vlastních zdrojů.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < listopad > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Archeologický nález kostela na Vyšehradě

V červenci 2014 pokračoval výzkum Archeologického ústavu v Praze v prostorách baziliky sv. Vavřince na Vyšehradě. Výzkum, který přinesl velmi zajímavé poznatky v oblasti raně středověké církevní architektury, finančně podpořily Magistrát hlavního města Prahy, královská kolegiátní kapitula na Vyšehradě, Archeologický ústav AV ČR Praha a Pražský archeologický fond. V letošním roce pokračoval systematický výzkum Archeologického ústavu v Praze, který se již několik desetiletí věnuje pražskému Vyšehradu.

Výzkum se znovu soustředil na prostor baziliky sv. Vavřince v jižní části Vyšehradu, která byla prozkoumána v minulých desetiletích. Pozornost archeologů se upřela především k předchůdci baziliky, jehož pozůstatky byly poprvé zkoumány již ve 30. letech 20. století, ale jen částečně a bez možnosti jasnější interpretace.
 
Díky pokračujícímu projektu výzkumu vyšehradských památek měli archeologové možnost provést v roce 2011 revizní výzkum, na jehož základě byl zpracován výzkumný projekt letošní kampaně. V letošním roce se potvrdila existence starší stavby, zachované jen v základech, která je rozměrově srovnatelná s biskupskou rotundou sv. Víta a sv. Václava na Pražském hradě. Stavba byla vystavěna na v tehdejších Čechách neobvyklém půdorysu čtverce se třemi apsidami (tzv. trikoncha) a na základě terénního výzkumu ji můžeme datovat do období 2. poloviny 10. století až do 1. poloviny 11. století.
 
Stavební předlohy mohou pocházet dokonce až z byzantského prostředí. Celkové vyhodnocení původní podoby stavební struktury je však otázkou navazujícího dlouhodobého zpracování dat z terénního výzkumu. Archeologický nález je vyvrcholením několikaletého úsilí pracovníků Archeologického ústavu Akademie věd České republiky. Na jeho realizaci se finančně podíleli Magistrát hlavního města Prahy, královská kolegiátní kapitula na Vyšehradě, Archeologický ústav AV ČR Praha, v. v. i., a Pražský archeologický fond.
 
 
 
Vyšehrad. Půdorysná rekonstrukce předrománského kostela. Červeně vyznačeny nalezené úseky zdiva. Autor L. Varadzin.
 
Vyšehrad. Oblouk jižní apsidy předrománského kostela nalezený pod základy baziliky sv. Vavřince. Pohled od jihovýchodu. Foto L. Varadzin.
 
Vyšehrad. Úseky zdiva předrománského kostela pod základy baziliky sv. Vavřince. Pohled od východu. Foto L. Varadzin.
 
Get the Flash Player to see this player.
Video:  Odbor audiovizuálních technologií  , SSČ AV ČR, v. v. i.

 

20.8.2014