Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR Týden vědy a techniky 2014

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která bohužel dne 6.října podlehla závažné nemoci.

Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV. Jelikož pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemají jejich rodinní příslušníci nárok na veřejné zdravotní pojištění. Náklady na intenzivní léčbu Katareeyi během prvních dvou měsíců překročily limit komerčního pojištění ve výši 1,6 milionu Kč. Léčba byla dlouhá a finančně náročná a veškeré náklady na ni hradí pouze Katareeyni rodiče z vlastních zdrojů.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < listopad > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Současná blízkovýchodní protestní hnutí

Mezinárodní konference v AV ČR
 
Mezinárodní konferenci s názvem „The Protest Movements in the Contemporary Middle East“ (Současná blízkovýchodní protestní hnutí) uspořádal ve dnech 29.–30. května 2014 v sídle Akademie věd ČR v Praze Orientální ústav AV ČR. Spoluorganizátorem akce bylo Centre français de recherche en sciences sociales (CEFRES) v Praze s podporou Groupe de Recherches et d'Etudes sur la Méditerranée et le Moyen-Orient (GREMMO, Lyon) a Cercle des Chercheurs sur le Moyen-Orient (CCMO). Konferenci zahájil profesor Henry Laurens z College de France.

 
Po roce 2009 se oblastí Blízkého východu a severní Afriky jako bouře šířila různá protestní hnutí. Při bližším pohledu je jasné, že tyto protesty nebyly ani zdaleka jednotné, jak co se týče původu, tak i cílů. Některé byly vyvolány volebním podvodem, jiné narůstající společenskou nespokojeností. Davy lidí vyrazily protestovat do ulic míst tak kulturně a historicky odlišných jako Írán (2009), arabské státy (2011), Izrael (2011) a Turecko (2013). Vedle sdílené geografické polohy neměla ale protestní centra – Káhira, Istanbul, Teherán – mnoho společného etnicky, sociálně, ani politicky.
 
Některé věci přesto společné byly, jako například volání po obnově vztahu mezi státem a občany, problémy vzniklé hektickou urbanizací v předchozích desetiletích, prolínání náboženských a sekulárních světů, strukturální výzvy uvnitř těchto společností a především důsledky ekonomické krize z roku 2008 a následná obnova ústředního postavení sociálních konfliktů. Tyto sdílené problémy mají ovšem vlivem rozmanitých kontextů na blízkovýchodní společnosti nejrůznější dopady.
 
S ohledem na tuto různorodost se konference snažila spojit politology, historiky, sociology, antropology a další akademiky, kteří se dlouhodobě věnují studiu daných zemí/společností. Místo snahy přemostit nepřemostitelné za pomoci abstraktních teoretických konstruktů konference usilovala o multiúrovňovou komparaci založenou na vnímání svéráznosti jednotlivých případů.
 
Program konference v angličtině a francouzštině:
 
Seznam účastníků s profily:
 
Připravil: Orientální ústav AV ČR

2.6.2014