Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who unfortunately died October 6th.

Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV). Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
The cost of intensive therapy during first two months have already exceeded the limits of private insurance in the amount of 1,6 million CZK. All the cost now repose only on the girl’s parents.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

1989: Thinking Revolution in East-Central Europe

Mezinárodní vědecká konference

V letošním roce si připomínáme již pětadvacáté výročí od událostí roku 1989. Vlna revolucí ve střední a východní Evropě definitivně ukončila éru tzv. reálného socialismu a stala se jedním ze symbolických mezníků nejnovějších dějin. Zatímco průběh těchto změn na podzim a v zimě 1989 je dnes již detailně zmapován, podstatně menší pozornost věnovali badatelé rozličným reflexím a interpretacím této revoluce. Snaha porozumět vývoji ve střední a východní Evropě na přelomu 80. a 90. let přitom zaměstnávala řadu intelektuálů, společenských vědců a také expertů pohybujících se na pomezí akademického výzkumu a politiky. Podobně důležité byly debaty o roku 1989 pro bezprostřední aktéry revoluce, zejména z prostředí opozice a disentu. Interpretovat smysl tehdejších událostí, zařadit je do širšího geografického a historického kontextu, ale také snaha ovlivnit budování nového řádu či nabídnout alternativní politické koncepty a strategie – tyto a další faktory hrály významnou úlohu při snaze promýšlet revoluci roku 1989.

 

 
Se záměrem zdůraznit tato dosud nedostatečně akcentovaná témata pořádají Oddělení pozdního socialismu a postsocialismu Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Oddělení pro studium moderní české filozofie Filozofického ústavu AV ČR ve dnech 2. a 3. října 2014 mezinárodní vědeckou konferenci 1989: Thinking Revolution in East-Central Europe . V prostorách pražské Vily Lanna se sejdou přední odborníci z Evropy a USA, aby v pěti tématických panelech diskutovali „druhý život“ pražského jara v roce 1989, roli liberalismu a neoliberalismu v proměnách spojených s pádem komunistických režimů, myšlení o budoucnosti v éře „ konce dějin“, proměny teorií „společností sovětského typu“ či problematiku disentu a post-disentu na sklonku socialismu a v letech budování liberální demokracie. Na konferenci vystoupí například autoři klíčových prací o roku 1989 historici Padraic Kenney (Indiana University, USA) a James Krapfl (McGill University, Kanada), přední historička dějin ekonomického myšlení Johanna Bockman (George Mason University, USA), politický filozof a sociolog Boris Kagarlitskij (Institute of Globalization and Social Movements, Russia) nebo filozof a disident Gáspár M. Tamás (Central European University, Maďarsko). Cílem akce je poskytnout prostor pro mezioborovou diskuzi historiků, politologů, filozofů, ekonomů a sociologů. Konference nabídne nový pohled na revoluční rok 1989, který představí jako námět rozličných myšlenkových a politických konceptů a zdůrazní tak širší souvislosti událostí, jež před 25 lety zásadně ovlivnily vývoj zemí střední a východní Evropy.
 
Připravil: Filosofický ústav AV ČR

 

18 Sep 2014