Vyhledávání



Příprava nové strategie AV ČR Týden vědy a techniky 2014

banner-cs.jpg VEŘEJNÁ SBÍRKA ÚMG AV ČR, V. V. I. Dnem 6. 8. 2014 byla Ústavem molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (ÚMG) vyhlášena veřejná sbírka na pomoc čtrnáctileté Katareeye Epp, která bohužel dne 6.října podlehla závažné nemoci.

Její rodiče jsou zaměstnanci ÚMG v rámci projektu BIOCEV. Jelikož pochází z tzv. třetí země, konkrétně z Austrálie, podle českých zákonů nemají jejich rodinní příslušníci nárok na veřejné zdravotní pojištění. Náklady na intenzivní léčbu Katareeyi během prvních dvou měsíců překročily limit komerčního pojištění ve výši 1,6 milionu Kč. Léčba byla dlouhá a finančně náročná a veškeré náklady na ni hradí pouze Katareeyni rodiče z vlastních zdrojů.

Více informací...

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < listopad > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Nové laboratoře pro výzkum polymerů nesou jméno Otty Wichterleho

V nových laboratořích začínají pracovat vědci Centra polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle (CPMT OW) Ústavu makromolekulární chemie (ÚMCH) Akademie věd ČR. Slavnostně byly otevřeny ve čtvrtek 3. 11. 2011 v rámci Dnů otevřených dveří ústavů (3.–4. 11.), jež jsou na programu festivalu Týden vědy a techniky (TVT). Při této příležitosti vyzdvihl ředitel ústavu doktor František Rypáček zásadní význam polymerů pro moderního člověka. Pronikají do elektroniky, farmacie i medicíny a stávají se pro nás nepostradatelnými.

Akce se zúčastnil i předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, jenž ve svém vystoupení připomněl paralelu mezi mottem festivalu TVT „Věda pro život“ a osobností prof. Otty Wichterleho: „ Byl typickým příkladem vědce, jenž právě pro život udělal velmi mnoho. Dokladem mohou být miliony lidí po celém světě, které využívají jeho vynálezu kontaktních čoček.“
 
CPMT OW bylo vybudováno s podporou Operačního programu Praha – konkurenceschopnost (OPPK) a ve vínku má více jak šedesát let zkušeností z makromolekulárního výzkumu, touhu po poznání a netradiční přístupy, jaké byly vlastní i zakladateli ÚMCH AV ČR prof. Ottu Wichterlemu, jehož jméno nové centrum nese.
 
Od kontaktních čoček k plastické elektronice
Základní i aplikovaný výzkum CPMT OW pokrývá široké spektrum materiálů a technologií. Badatelé zde budou mimo jiné zkoumat polymery využitelné pro flexibilní tištěnou elektroniku, ohebné a velkoplošné displeje či identifikační štítky na obalech výrobků, schopné poskytovat informace o změnách chemického složení, trvanlivosti apod. Vývoj technologií pro recyklaci polyuretanových pěn z vraků automobilů zas umožní přeměnit nežádoucí objemný odpad na suroviny opět využitelné ve výrobě nových materiálů a součástek. Díky postupům vyvíjeným v CPMT OW bude též možné modifikovat odpadní škrob na biodegradovatelné plasty, použitelné např. k výrobě mulčovacích fólií v zemědělství. Moderní přístrojové vybavení Centra se uplatní i při výzkumu polymerních materiálů pro lékařství, např. v umělých kloubních náhradách – s cílem zvýšit jejich spolehlivost a životnost. V neposlední řadě CPMT OW nabídne technické zázemí a možnosti kvalitního vzdělávání v makromolekulárních technologiích jak pro studenty, tak i odborníky z průmyslu.
 
 
 
UMCH_Otevreni_Centra_polymernich_materialu_Wichterleho_237.jpg
 
Podrobnější informace: Ing. Daniela Illnerová, ÚMCH AV ČR, tel: 296 809 331, e-mail: illnerova@imc.cas.cz
 
Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a Ústav makromolekulární chemie Akademie věd ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

4.11.2011