Novinky

Zápisky Soni Ehlerové z observatoře La Silla

1/12/2014

Co zajímá astronomy

Tak to je on, dalekohled v celé své kráse. Tedy ne úplně celé, protože se mi úplně nevešel do záběru. Je to 2.2m dalekohled MPG, který pořídil spoustu krásných obrázků, které můžete vidět na stránkách ESO (www.eso.org). V současné době na něm pracují tři přístroje: WFI (Wide Field Imager), FEROS (Fibre-fed, Extended Range, Échelle Spectrograph) a GROND (Gamma-Ray burst Optical/Near-Infrared Detector). Jinými slovy: zařízení, které dělá obrázky, zařízení, které dělá spektra, a další zařízení na jiné obrázky. V rámci projektu Tycho jsme na 2.2m dalekohledu získali několik pozorovacích nocí.

Říká se, že zemědělci se neumí bavit o ničem jiném, než o počasí. Astronomové se v tom od nich příliš neliší, snad jenom v tom, že je zajímají hlavně mraky. Jsou?, nejsou?, přijdou?, odejdou?, rozplynou se?, je to souvislá fronta? nebo ojedinělý úkaz? - to všechno se diskutuje dokola a dokola a astronomům k tomu pomáhají vědecké přístroje i místní pověry. Většina astronomů do poslední chvíle optimisticky věří, že nakonec to půjde. Ale někdy počasí zklame a pak je kontrolní místnost plná apatických pozorovatelů neustále pozorujících celooblohové kamery, diskutujících o posledním vývoji mraků nad observatoří a doufajících ve spásné zavelení "vrchního meteorologa": "Můžete otevřít kopule!"

PS: Dneska ráno jsem na observatoři potkala dva osly. což podle místní ústní tradice znamená hezké počasí. Takže doufám v bezmračnou noc.

Den pozorovatele

14:00 pozorovatel se probouzí, snídaně
16:00 dalekohled se probouzí
19:00 večeře (týká se pozorovatele)
20:00 předvečerní a večerní testy dalekohledu
22:00 začíná noc (v tyto letní dny je noc krátká)
05:00 končí noc, dalekohled jde spát
06:00 pozorovatel jde spát

V tyto letní dny si odpoledne pozorovatel může najít čas projít se po okolí. V případě La Silly to obvykle znamená po observatoři, protože jednak je rozlehlá, jednak je cestiček v okolí málo a terén neschůdný. Ale v případě člověka, který je tu jako já poprvé, to není žádné velké omezení. Procházka k anténě SESTu je nádherná - a SEST taky.

 

26/11/2014

Centrální mozek dalekohledu

Jak vypadá profesionální astronom? Dalekohled v ruce a hvězdné nebe nad hlavou? Tak na to zapomeňte. Hvězdy tu určitě někde jsou a dalekohled taky - dneska odpoledne jsme si k němu udělaly vycházku - ale skutečné astronomické pracoviště vypadá jinak (viz obrázek). Napočítala jsem tu 44 monitorů a o něco méně klávesnic a myší. Počítače nepočítám, ty většinou počítají o patro níž. To všechno slouží k obsluze tří dalekohledů: 3.6m dalekohledu, NTT a 2.2m dalekohledu.

Pokud se trochu vyznáte v přístrojích a dalekohledech ESO, mám pro vás malou hádanku. S kterým dalekohledem pracujeme? Druhý obrázek vám to prozradí. Správnou odpověď prozradím příště.

 

 

23/11/2014

Zápisky z ohniska: La Silla

Dávno, dávno již tomu, co jsem napsala první článek o Evropské jižní observatoři (ESO),  ale ani na jednom z míst, kde ESO působí, jsem nebyla. Až teď. A protože se jedná o mou první návštěvu, je správné, že je to právě návštěva první observatoře, kterou je La Silla.

První dalekohled na La Sille začal pozorovat v roce 1966. Od té doby jich tu spousty přibylo a posléze taky ubylo. V současnosti ESO na La Sille provozuje dva dalekohledy, NTT a 3.6m dalekohled, a pracuje tu několik národních přístrojů, např. 2.2m dalekohled MPG a 1.54m dánský dalekohled.

Tolik fakta. Ta vám neřeknou to nejdůležitější: La Silla je krásná. Bílé kopule na vrcholku červenavé hory, modrá obloha, kolem dokola Andy a úchvatné rozhledy až k oceánu. A na poušť je tu docela živo. Přikládám důkaz.