Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Rozvoj spolupráce Akademie věd ČR s kraji

Za účasti předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše se ve čtvrtek 20. 11. 2014 sešli v Brně zástupci krajů a vědeckých pracovišť AV ČR. Nejvýznamnější česká výzkumná instituce zatím spolupracuje s osmi kraji a má zájem úspěšné projekty přenést do dalších regionů. „Akademie věd ČR usiluje o prohloubení spolupráce s kraji na projektech s praktickým přesahem. Zájem se projeví i ve vznikající nové Strategii Akademie věd,“ uvedl prof. Jiří Drahoš. Vhodnou formu financování společných aktivit pak představují regionální fondy Evropské unie.

 

„Ideální projekty mají vyrovnanou odbornou a praktickou stránku, stejně jako finanční podíl obou partnerů,“ poznamenala PhDr. Taťána Petrasová, členka Akademické rady AV ČR zajišťující program Regionální spolupráce AV ČR. Výhodou je také případné finanční zapojení dalších regionálních institucí či podniků.

Spolupráce probíhá napříč všemi vědními obory. Lze uvést několik příkladů: Badatelé z Fyzikálního ústavu AV ČR budou ve Středočeském kraji zkoumat znečištění ovzduší, a to pomocí kompaktního vysokorepetičního laseru. V testovací fázi změří například koncentraci oxidu uhličitého. Ve Východočeském kraji pracovníci Ústavu dějin umění AV ČR připravují velkou výstavu Umění gotiky a rané renesance ve východních Čechách, vědci ze Sociologického ústavu AV ČR pak v Pardubickém kraji pomáhají mapovat neziskový sektor a společenskou zodpovědnost firem.

 

21 Nov 2014