Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

AV ČR udělila titul „doktor věd“ deseti vědcům

Diplomy s titulem „doktor věd“ převzalo ve středu 26. listopadu 2014 z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr. h. c., deset nových nositelů tohoto nejvyššího vědeckého titulu v České republice. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v prostorách Knihovny AV ČR v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Kromě čerstvě jmenovaných „doktorů věd“ a zástupců pracovišť, kde tito špičkoví badatelé působí, se ho zúčastnili čelní představitelé Akademie věd ČR, členové komisí pro obhajoby a další hosté.

 

Titul „doktor věd“ (DSc.) uděluje Akademie věd ČR již od roku 2003, kdy vláda ČR schválila úpravu Stanov AV ČR obsahující též ustanovení o vědeckém titulu. Tento titul je udělován vědeckým osobnostem jako výraz jejich zvláště vysoké vědecké kvalifikace prokázané vytvořením závažných, vědecky originálních prací důležitých pro rozvoj bádání v určitém vědním oboru a charakterizujících vyhraněnou vědeckou osobnost. Vědecký titul uděluje AV ČR na základě rozhodnutí Vědecké rady AV ČR, které je podloženo výsledky náročného řízení. Pravidla udělování vědeckého titulu „doktor věd“, jakož i další informace jsou umístěny na webových stránkách AV ČR na adrese:
http://www.avcr.cz/vzdelavani/vedecky_titul_doktor_ved/

Komplexní posouzení osobnosti vědeckého pracovníka zajišťují odborně vysoce kvalifikované komise, jejichž členy jsou specialisté z ústavů AV ČR a vysokých škol, a nejméně tři oponenti. Takovéto posouzení je zárukou vědecké kvality nabyvatele titulu a nemůže být nahrazeno pouhým automatickým hodnocením scientometrických ukazatelů. Vědecký titul „doktor věd“ nyní představuje v České republice nejvyšší vědeckou kvalifikaci v profesní kariéře vědce. Akademie věd ČR z uvedených důvodů stále usiluje o právní zakotvení tohoto vědeckého titulu v legislativě České republiky. Do 16. října 2014 udělila Akademie věd ČR 115 těchto titulů.

Nově jmenovaní „doktoři věd“

RNDr. Karel Breiter, Ph.D., DSc., pracovník Geologického ústavu AV ČR. Obhájil svou disertační práci na téma Granitoidy A–typu v Českém masívu před komisí Geologické vědy a získal vědecký titul „doktor geofyzikálně-geologických věd“. Doktor Breiter je mezinárodně uznávaným odborníkem v petrologii a mineralogii granitoidních hornin s důrazem na jejich vývoj (např. vmístění, geochemii, apod.) a ložiska nerostných surovin. V České republice je nositelem moderní mineralogie, petrologie a geochemie granitoidních hornin.

Prof. Stuart Brody, Ph.D., DSc., působí na University of the West of Scotland ve Velké Británii. Svou disertační práci s názvem Psychologické a fyziologické rozdíly u různých forem sexuálního chování obhájil před komisí Psychologie a získal vědecký titul „doktor sociálních a humanitních věd“. Tématu sexuálního chování se profesor Brody věnuje po celou svou profesní kariéru, jeho výzkum se koncentruje kolem ústředního tématu psychologických a psychofyziologických souvislostí lidského sexuálního chování. Tento výzkum má vysokou metodologickou úroveň, neboť je založen na reprezentativních souborech z různých kultur a na současném užití rozmanitých metod, které umožňují triangulaci výsledků, a jsou tudíž vysoce validní.

Ing. Mgr. Ladislav Ceniga, Ph.D., DSc., pracuje v Ústavu materiálového výzkumu Slovenské akademie věd v Košicích. Obhájil disertaci nazvanou Analytical models of thermal stresses in multi-component material před komisí Mechanika těles, konstrukcí, mechanismů a prostředí a získal titul „doktor technických věd“. Disertační práce doktora Cenigy se zabývá analytickými postupy výpočtů napětí ve struktuře materiálů vyvolaných fázovými přechody a teplotní dilatací při chladnutí kompozitních materiálů na bázi sférických inkluzí. Práce má zásadní význam nejen pro rozvoj mechaniky vícesložkových materiálů a výpočtů jejich teplotního namáhání, ale přispívá i do dalších oborů, jako jsou materiálové vědy a fyzika pevných látek.

Mgr. Karel Doležal, Dr., DSc., pracuje na Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Obhájil svou disertační práci na téma Cytokininy a jejich deriváty – identifikace, kvantifikace a vztahy mezi jejich strukturou a biologickou aktivitou před komisí Botanika, experimentální a ekologická biologie a získal titul „doktor biologicko-ekologických věd“. Doktor Doležal docílil – na základě vývoje a systematického studia vlastností nových skupin analog cytokininů – celou řadu původních vědeckých poznatků, které jsou nesporně hodnotným vkladem do hlubšího porozumění zákonitostí v problematice účinků fytohormonů, jakož i inspirací pro jejich praktické využití.

Doc. PhDr. Jiří Friedl, Ph.D., DSc., je pracovníkem Historického ústavu AV ČR. Svou disertaci s názvem Češi a Poláci na Těšínsku 1945–1949 obhájil před komisí Obecné a české dějiny a získal vědecký titul „doktor historických věd“. Jeho disertační práce představuje závažný, a to nejen věcný, ale i metodický příspěvek ke studiu československo-polských vztahů ve 20. století a přispívá k poznání dějin poválečné Československé republiky. Jako první svého druhu podrobně zpracovává sledované téma i v širších dobových souvislostech.

Doc. Mgr. Josef Klusoň, Ph.D., DSc., je pracovníkem Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Obhájil disertaci s názvem Various Aspects of Hořava-Lifshitz Gravity před komisí Jaderná, subjaderná a matematická fyzika a získal vědecký titul „doktor fyzikálně-matematických věd“. Docent Klusoň je mezinárodně uznávaným odborníkem v teoretické fyzice, především v oblasti teorie strun a kvantové gravitace.

Doc. RNDr. Miroslav Pohanka, Ph.D., DSc., působí na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Svoji disertaci s názvem Cholinesterasy v analýze a diagnostice obhájil před komisí Analytická chemie a získal vědecký titul „doktor chemických věd“. Dizertační práce docenta Pohanky se zabývá možnostmi využití cholinesteráz v analýze i diagnostice. Základní výzkum je především zaměřen na toxikologii, biochemii cholinergního systému a jeho úlohy ve vzniku oxidačního stresu a zánětu. Aplikačně je jeho výzkum orientován do mezinárodně vysoce kompetitivní oblasti využití cholinesteráz, do níž přispěl vývojem fotometrických, kolorimetrických a elektrochemických biosenzorů pro detekci a stanovení zejména nervově paralytických látek, aflatoxinů a terapeutik Alzheimerovy choroby.

Mgr. Václav Štengl, Ph.D., DSc., pracuje v Ústavu anorganické chemie AV ČR. Obhájil disertaci nazvanou Syntézy materiálů pro stechiometrickou a fotokatalytickou degradaci bojových chemických látek a azobarviv před komisí Anorganická chemie a získal titul „doktor chemických věd“. Doktor Štengl je uznávaným odborníkem v oblasti aktivních nanodisperzních materiálů. Jeho vědecké výsledky významně přispívají k základnímu materiálovému výzkumu i praktické aplikaci pro degradaci bojových chemických látek a ochranu životního prostředí a jsou vysoce hodnoceny v rámci mezinárodních projektů Evropské unie a NATO.

Prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D., DSc., je pracovníkem Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Disertační práci nazvanou Sexuální chování a sexuální postoje obyvatelstva České republiky: Výsledky reprezentativních výzkumů obhájil před komisí Psychologie a získal titul „doktor sociálních a humanitních věd“. Profesor Weiss je uznávaným odborníkem u nás i ve světě. Jeho výzkum a publikace mají zásadní vliv na vývoj a profilování sexuální psychologie v českém i mezinárodním kontextu.

Prof. Ing. Martin Zatloukal, Ph.D., DSc., působí na Fakultě technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Disertaci s názvem Aplikovaná reologie pro polymery: Od charakterizace k modelování a tokovým nestabilitám obhájil před komisí Makromolekulární chemie a získal vědecký titul „doktor chemických věd“. Profesor Zatloukal přispěl tvůrčím způsobem na špičkové odborné úrovni k rozvoji oboru aplikované reologie polymerních tavenin. Navrhl a aplikoval inovativní experimentální metodiky umožňující pochopení vlivu tahového toku a tlaku na tokové chování polymerních tavenin, dále vyvinul nové konstituční rovnice pro polymerní taveniny umožňující rozlišit topologii polymerů a nový přístup pro modelování nestabilit volného povrchu polymerních tavenin v oblasti silně nelineární viskoelasticity.

 

26 Nov 2014