Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Tři vědci z Akademie věd ČR oceněni Českou hlavou

Nejvýznamnější české vědecké ocenění – Národní cenu vlády Česká hlava, o které se hovoří jako o „české Nobelově ceně“ – získal biochemik prof. Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu AV ČR. Prof. Paleček, který se stal již třináctým držitelem tohoto ocenění, položil základy elektrochemii nukleových kyselin nabízející důležité využití v medicíně 21. století. Jeho celoživotní dílo vešlo do učebnic biofyziky a molekulární biologie. Letos 84 letý profesor již za studentského výzkumu zjistil, jak se chová DNA v kontaktu s elektrodami. Po řadu desetiletí patřil ke světové špičce v oblasti elektrochemie DNA a výrazně přispěl k pokroku v oblasti chemické reaktivity DNA a ve výzkumu jejich lokálních struktur. Nyní se už jeho objev, za který dostane cenu, běžně používá v laboratořích.

 

Mgr. Pavla Eliášová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR získala společné 1. místo Ceny Skupiny ČEZ, která se uděluje za nejvýraznější výzkumné a vědecké činnosti studenta doktorandského studia.
Mgr. Eliášová zkoumá zeolity - v současné době nejdůležitější průmyslové katalyzátory využívané při zpracování ropy, v petrochemii i při přípravě chemických specialit. Původem jsou to přírodní minerály, které se díky svým unikátním vlastnostem od poloviny minulého století vyrábí synteticky. Velkou výhodou je jejich nezávadnost vůči životnímu prostředí. Zeolity již v minulosti např. nahradily používání fosforečnanů v pracích prášcích, což představovalo závažný problém kvůli znečištění povrchových vod. „Až dosud byly syntetizovány metodou “pokusu-a-omylu,“ zatímco výzkum, na kterém se podílím, ukazuje na možnost řízené syntézy zeolitů s možností kontrolovat velikosti nově připravených zeolitů,“ shrnuje svůj přínos Mgr. Eliášová.


S převratným objevem přišel ing. Pavel Izák, který působí 
v Ústavu chemických procesů AV ČR. Vyvinul technologii čištění surového bioplynu až na úroveň zemního plynu. 
K oddělení nežádoucích nečistot využívá vodu. Technologie je patentována a byla vyrobena již dvě zařízení, kde se bioplyn rozpouští. „Právě tato jednokroková separace nežádoucích složek obsažených v surovém bioplynu od metanu je mnohem levnější než dosud uplatňované metody. Cílem postupu je získat plyn s podílem metanu vyšším než 95 obj. %, který je možno použít jako vhodnou náhradu zemního plynu,“ vysvětluje Ing. Izák.
 

28 Nov 2014