Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

EURAXESS

10. minuta TVT AV ČR

10. minuta festivalu TVT AVČR 2014

 

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT 2014

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Studenti se setkali na semináři o vědecké komunikaci

Na jaře 2014 rozběhla Otevřená věda nový cyklus studentských stáží ve vědeckých ústavech a na univerzitách. Abychom studentům poskytli k jejich výzkumné praxi nějakou teorii i aby měli možnost setkat se s ostatními stážisty, uspořádali jsme pro ně jednodenní kurz „Základy vědecké práce“, který se zaměřil především na aspekty komunikace vě vědě. Kurz se odehrál 17. 10. v Praze v Hotelu Olšanka, přednášky zajistili pracovníci Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i.

Co je to vědecký poster a jak ho vytvořit, to studentům objasnila úvodní přednáška Mgr. Lucie Jílkové, Ph.D. a Mgr. Kamily Etchegoyen Rosolové, Ph.D. Kromě zákonitostí, kterých je třeba se při tvorbě posteru držet, se studenti dozvědeli i jaké jsou možné varianty posteru a kdy a kde je využívat. Také viděli příklady dobře zpracovaných posterů i těch méně zdařilých a sami si zkusili postery ohodnotit.
 
Při každé komunikaci je třeba dbát na jazyk, i při té vědecké. Specifika jazyka pro použití ve vědě vysvětloval PhDr. Martin Prošek, Ph.D. Studenti se dozvěděli správnou podobu citací, a to nejen jak citovat, ale také co. Lektor ukazál i spolehlivé zdroje, odkud čerpat při možných nejasnostech. O tom, s jakými žánry a styly se při své praxi mohou studenti setkat, povídal v závěrečné přednášce Mgr. Petr Kaderka, Ph.D. Největší prostor pochopitelně věnoval vědeckému článku, který je nejčastějším útvarem ve vědecké komunikaci a jehož formu budou studenti potřebovat dobře zvládnout.
 
Všechny znalosti, které stážisté na kurzu Základů vědecké práce získali, budou moci využít už v letošním školním roce. V závěru stáží budou prezentovat své výsledky na veřejné akci Veletrh vědy, která se uskuteční 21. – 23. května v PVA EXPO Praha v Letňanech.

 

Fotografie z kurzu najdete zde nebo na facebookové stránce Otevřené vědy:

 

5.11.2014