Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

EURAXESS

10. minuta TVT AV ČR

10. minuta festivalu TVT AVČR 2014

 

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT 2014

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Týden vědy a techniky AV ČR přilákal přes 100 000 návštěvníků

Patnáct dní Týdne vědy a techniky AV ČR, největšího vědeckého festivalu v Česku, jenž vyvrcholil v sobotu 15. listopadu 2014, přineslo na 500 různě koncipovaných akcí, jejichž společným jmenovatelem byla popularizace vědy a výzkumné práce. Konaly se ve všech krajských městech i v mnoha dalších místech a organizátoři odhadují, že je navštívilo přes 100 000 lidí.

 

Mottem letošního ročníku bylo Dotkni se vědy, což se odráželo i v interaktivitě i originalitě samotného programu – návštěvníci si mohli vyzkoušet vědu na vlastní kůži na interaktivních výstavách nebo v rámci dnů otevřených dveří výzkumných pracovišť.

 

Například v brněnském Ústavu přístrojové techniky AV ČR vítal příchozí mistr Spok, postava ze seriálu Star Trek, v Knihovně Akademie věd ČR doplnily program s poetickým názvem S hlavou v oblacích exponáty balónů nebo highline exhibice. Návštěvníci festivalu měli největší zájem o dny otevřených dveří, přednášky a interaktivní expozice. Čím dál víc také stoupá obliba tzv. vědeckých kaváren, které jsou méně formální než běžné přednášky, mají příjemnou atmosféru a hodně se v nich diskutuje.

 

K nejžádanějším vědeckým oblastem patří již tradičně medicína, biologie, fyzika, ale i historie. Obrovský zájem byl například o přednášku prof. RNDr. Václava Hořejšího, CSc., z Ústavu molekulární genetiky AV ČR na téma Jak funguje (a někdy nefunguje) imunitní systém nebo přednáška Imunita a nádory prof. RNDr. Blanky Říhové, DrSc., z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Ačkoliv je festival primárně určen studentům středních škol a široké veřejnosti, organizátoři zaznamenali i velký zájem o program pro děti školního a předškolního věku.

Jako každý rok, i letos byla velká část přednášek streamována online a jejich záznam je k dispozici na webu www.tydenvedy.cz.

27.11.2014