The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Fyzika pro zítřek – výstava a přednáškový cyklus k 60 letům Fyzikálního ústavu AV ČR

Fyzikální ústav AV ČR přichystal v rámci oslav 60. výročí svého založení posterovou výstavu ve foyer hlavní budovy Akademie věd ČR. Představí spletitou historii tohoto pracoviště, zároveň však i jeho současné vědecké sekce a náplň jejich činnosti. Expozice bude veřejnosti přístupná od 27. listopadu do 19. prosince 2014. Spolu s výstavou proběhne i šest přednášek pro nejširší veřejnost, které si připravili vynikající popularizátoři vědy.


Vstup na přednášky v českém jazyce je zdarma, je však nezbytná předchozí registrace na adrese http://fzu-rezervace.avcr.cz/.

 

Přednášky se budou konat vždy od 17.30 hodin v sále 206 v budově Akademie věd na Národní třídě 3, Praha 1. Potrvají přibližně hodinu a po jejich skončení bude následovat diskuse.

 

 

  • V pátek 28. listopadu seznámí posluchače František Batysta s vývojem nejintenzívnějších laserů a s projektem ELI Beamlines.
  • Ve středu 3. prosince vystoupí Pavel Jelínek s výkladem o rastrovací mikroskopii, která nám umožňuje nahlédnout do světa atomů.
  • V pátek 5. prosince proběhne přednáška Josefa Krásy o laserových experimentech v historii i současnosti, zkoumajících chování hmoty za extrémních podmínek.
  • V úterý 9. prosince František Slanina odhalí tajemný svět molekulárních motorů.
  • Na přednášce ve středu 10. prosince se vystřídají Miroslav Jelínek a Zdeněk Hubička a vysvětlí, jak laserové a plazmatické technologie mohou pomoci prodloužit život člověka.
  • Cyklus přednášek uzavře v pátek 19. prosince Jiří Grygar, který popíše historii i současnost pozorování kosmického záření.

1 Dec 2014